МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГЕЛ ОБНАВЉА ЗУБНУ ГЛЕЂ

Илустрација

Кинески научници тврде да су произвели гел који има могућност да обнови зубну глеђ, најтврђе ткиво у људском телу.

 Тим истраживача кинеског Универзитета у Џеђангу објавили су у научном часопису Science Advances резултате истраживања који показују да постоји могућност да се обнови зубна глеђ захваћена каријесом. Зубна глеђ је минерализована супстанца која прекрива површину зуба. Има врло компликовану структуру испреплетаних штапића која подсећа на рибљу кост што је чини најтврђим ткивом у људском телу.

Гел је успео да поправи глеђ већ у року од 48 сати, међутим, добијени слој је био дебљине од око три микрометра, који је 400 пута тање од неоштећене зубне глеђи

Глеђ настаје биолошким путем, али када сазри више нема моћ обнављања. Као последица тога, каријес је једно од најраширенијих хроничних обољења код људи. Смоле, керамика и амалгамске пломбе користе се као надоместак за глеђ, али оне никада не постижу трајно дејство и временом отпадају јер су направљени од вештачких материјала. Научницима је зубна глеђ одувек задавала муке, јер њену структуру никада нису успели вештачки да копирају.

Кинески тим је свој изум тестирао на људским зубима који су после вађења чувани у раствору који подсећа на средину у устима. Гел је успео да поправи глеђ већ у року од 48 сати, међутим, добијени слој је био дебљине од око три микрометра, који је 400 пута тање од неоштећене зубне глеђи. Тим научника са кинеског универзитета тренутно тестира гел на мишевима, али се надају да ће у каснијим фазама истраживања моћи да га испитују и на људима.

(Извор РТС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар