MEĐU IZMEĐU

GEL OBNAVLJA ZUBNU GLEĐ

569 pregleda

Kineski naučnici tvrde da su proizveli gel koji ima mogućnost da obnovi zubnu gleđ, najtvrđe tkivo u ljudskom telu.

 Tim istraživača kineskog Univerziteta u Džeđangu objavili su u naučnom časopisu Science Advances rezultate istraživanja koji pokazuju da postoji mogućnost da se obnovi zubna gleđ zahvaćena karijesom. Zubna gleđ je mineralizovana supstanca koja prekriva površinu zuba. Ima vrlo komplikovanu strukturu isprepletanih štapića koja podseća na riblju kost što je čini najtvrđim tkivom u ljudskom telu.

Gel je uspeo da popravi gleđ već u roku od 48 sati, međutim, dobijeni sloj je bio debljine od oko tri mikrometra, koji je 400 puta tanje od neoštećene zubne gleđi

Gleđ nastaje biološkim putem, ali kada sazri više nema moć obnavljanja. Kao posledica toga, karijes je jedno od najraširenijih hroničnih oboljenja kod ljudi. Smole, keramika i amalgamske plombe koriste se kao nadomestak za gleđ, ali one nikada ne postižu trajno dejstvo i vremenom otpadaju jer su napravljeni od veštačkih materijala. Naučnicima je zubna gleđ oduvek zadavala muke, jer njenu strukturu nikada nisu uspeli veštački da kopiraju.

Kineski tim je svoj izum testirao na ljudskim zubima koji su posle vađenja čuvani u rastvoru koji podseća na sredinu u ustima. Gel je uspeo da popravi gleđ već u roku od 48 sati, međutim, dobijeni sloj je bio debljine od oko tri mikrometra, koji je 400 puta tanje od neoštećene zubne gleđi. Tim naučnika sa kineskog univerziteta trenutno testira gel na miševima, ali se nadaju da će u kasnijim fazama istraživanja moći da ga ispituju i na ljudima.

(Izvor RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar