MEĐU IZMEĐU

GEN KOSI SPORTISTE

529 pregleda
Pjermario Morosini (Vikipedija)

Zašto sportisti umiru na borilištima? Zar to nisu mladi, zdravi u uvežbani ljudi? Šta ih to iznenada pokosi pred hiljadama gledalaca? Naučnici iz Južnoafričke Republike, Itaije i kanade su, upravo, obedanili vinovnika. Nikog dugog do gen CDH2.

Posebno su ugroženi pojedinci
koji se bave sportovima nadmetanja
zbog mutacije gena CDH2.

Već je dokazano da je umešan u smrt odbojkaša Milana Vigora Bovolente koji je preminuo za vreme utakmice i Pjermarija Morosinija koji je izdahnuo u 31. minutu fudbalskog meča Peskara- Livorno.

Imajući u vidu da se zdravo hrane i da su u dobroj snazi, mnogi ne veruju da su izloženi podmuklom ubici. Uzrok smrti dvojice pomenutih bila kardiomiopatija, tačnije aritmogena displazija desne komore (ARVC). Stručnjaci smatraju da se jalja, upravo, kod profesionalnih sportista.

Naime, posebno su ugroženi pojedinci koji se bave sportovima nadmetanja zbog mutacije gena CDH2 odgovornog za proizvodnju proteina važnog za normalno spajanje srčanih ćelija (kadherine 2). Primenjeno lučenje proteina izaziva aritmiju i srčani udar.

Simptomi koji joj prethode su poremećni ritam srca (aritmija), ubrzanje lupanje (palpitacija) i nesvestica na igralištu. To je genetska bolest koja može prouzrokovati srčani udar. Istraživači smatraju da će im ovo otkriće pomoći u boljem razumevanju, lečenju i predupređivanju obolenja.

Istraživanje je potrajalo 15 godina, a nalazi su objavljeni u časopisu „Kardiovaskularna genetika”.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar