MEĐU IZMEĐU

GEN NAZVAN PO SRBINU

215 pregleda

Novootkriveni gen koji bi mogao da dovede naučnike do novih saznanja o evoluciji nazvan je po jednom Srbinu, Gregu Popoviču, američkom košarkaškom treneru. Slavnom košarkašu čiji je otac Srbin, počast su odali naučnici sa Kalifornijskog državnog univerziteta u Sakramentu i Univerziteta Harvard.

Naučnici sa Univerziteta Harvard proučavali su gene koji utiču na razvoj dela cveta koji luči nektar (spur), dok je Popovič legenda San Antonio Sparsa (takođe spurs kao i deo cveta). Oni su identifikovali gen koji omogućava razvoj ovog dela, koji nemaju svi cvetovi.Identifikovanje tog gena moglo bi da ukaže i kako funkcionišu mehanizmi evolucije pri formiranju novih organa, odnosno kako neki organizam dođe do stepena u kom se razvijaju novi organi.

Nije samo engleski naziv njegovog tima bio razlog zbog kog je gen nazvan po Gregu Popoviču, navode naučnici, već i taj što je gen „kao trener koji odlučuje kada i ko igra na terenu. Budući da je Popović sinonim za trenera u Americi, to je bio još jedan razlog da gen ponese njegovo ime.

„Odlučili smo se za to ime jer gen ima regulatornu ulogu u razvoju, slično kao što trener kontroliše razvoj svog tima, kazala je Evanđelina Balerini, vođa istraživanja i profesor biologije na Kalifornija univerzitetu, prenosi „Sajens dejli. Ona dodaje da ne navija za Popovićev San Antonio, već za Golden stejt, ali da poštuje njegov rad.

Gen koji je dobio naziv po Gregu Popoviću kontroliše razvoj jedne vrste šuplje cevi koja se pojavljuje na cvetu. Mnogi cvetovi ih imaju, ali se događa da neki njihovi veoma bliski rođaci nemaju. Zbog toga je mehanizam razvoja veoma važan naučnicima, kako bi proučavali šta odlučuje da neki organizam dobije neki organ ili da ima određeni oblik i karakteristike.

Novoidentifikovani gen kontroliše druge gene kod jedne vrste kandilice, biljke iz porodice ljutića, da formiraju šuplju cev koja luči nektar.

Greg Popovič je američki košarkaški trener srpskog porekla, čiji je otac Srbin, a majka Hrvatica, i najpoznatiji je kao trener San Antonio Sparsa. Preuzeo je Sparse 1996. godine, i on je košarkaški trener sa najdužim stažom od aktivnih košarkaških trenera u NBA. Bio je i selektor američkog nacionalnog košarkaškog tima.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar