МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГЕН НЕЋЕ АНТИМИКОТИКЕ

Александра Бараћ (Рисерчгејт)

Tим српских лекара je пронашао ген гљиве који је одговоран за појаву резистентности на лекове против гљивичних инфекција, што би требало да помогне да се брзом и тачном дијагностиком избегне смртни исход који оне могу да изазову.

 Гошћа Јутарњег програма, др Александра Бараћ са Клинике за инфективне и тропске болести, добитница награде „За жене у науци”, напомиње да је тим српских лекара успео да детектује ген, односно, његову мутацију која је одговорна за појаву резистенције гљива рода аспергилус на антимикотике.

„То јесте један мали корак у дијагностици, али самим тим то повлачи велики корак у клиничном процесу лечења пацијената. То је група азола, лекова који су прва линија у лечењу гљивичних инфекција и најчешће их примењујемо, а да заправо, ни не знамо да је та гљива изолована из узорка крви или ткива осетљива или неосетљива на тај лек. Међутим, овом дијагностиком која је брза и једноставна, а коју смо ми развили, пошто смо детектовали који је то ген одговоран, омогућили смо да се да шанса другим лековима који ће брже довести до излечења”, напомиње др Бараћ.

Када у свакодневном говору поменемо гљиве, или гљивице, како их обично називамо, углавном помислимо на инфекције које захватају нокте или кожу, додаје гошћа Јутарњег програма. То је пак, у случају ових микроорганизама најмањи проблем. Проблем су инвазивне гљивичне инфекције које могу довести и до смртног исхода, најчешће код пацијената који су имуно компромитовани, а то су хематолошки пацијенти, пацијенти после трансплантације или ХИВ позитивни пацијенти.

Брзо и једноставно

Докторка Александра Бараћ истиче да страживање не би било могуће без помоћи „Лореала”, Унеска и Министарства за науку, који су доделили средства и новчану награду која ће бити искоришћена да се студија спроведе до краја. Сви антимикробни лекови су изузетно скупи и поготову је њихова примена у инвазивним стањима код системских инфекција дуготрајна, тако да је и економски аспект овог открића веома важан јер је омогућено да се брзом дијагностиком утврди које лекове треба применити и тако сачувати живот пацијента, али и доста новца, каже на крају гостовања у Јутарњем програму, др Александра Бараћ.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар