DARVINOVA NIT

GEN ZA KAFU I ČOKOLADU

Getty Images

Getty Images

Volite li i jednu i drugu? Tajna je verovatno u genima. To gensko obeležje može vas pogurati ka dobrom zdravlju.

Studije su pokazale da umerene količine crne kafe – između 3 i 5 šoljica dnevno – smanjuju rizik od određenih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i nekoliko vrsta raka. Više volite crnu kavu? Onda verovatno volite i tamnu, gorku čokoladu, prema novom istraživanju koje identificira gensku osnovu za te sklonosti.

To gensko obeležje može vas pogurati ka dobrom zdravlju, prema naučnici Merilin Kornelis, profesorka preventivne medicine na medicinskom fakultetu Fajnberg na Nortvestern univerzitetu, koju prenosi CNN.Kažem ljudima da je moja zanimacija istraživanje kafe, rekla je Kornelis. To je vruća tema.

Zašto vruća? Zato što su studije pokazale da umerene količine crne kafe – između 3 i 5 šoljica dnevno – smanjuju rizik od određenih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i nekoliko vrsta raka. No te će prednosti verovatno biti izraženije ako kafa ne sadrži mleko, šećer i druge arome koje dodajemo, a debljaju.

U prethodnim istraživanjima, Merilin Kornelis i njen tim otkrili su da geni mogu uticati na to zašto neki ljudi uživaju u brojnim šoljicama kafe dnevno, dok drugi ne.

„Znamo da postoji sve više dokaza koji upućuju na povoljan uticaj konzumacije kafe na zdravlje. Ali čitajući između redaka, svako ko savetuje nekoga da konzumira kafu obično bi ga trebalo savetovati da konzumira crnu kafu zbog razlike između konzumacije crne kafe i kafe s mlekom i šećerom, naglasila je Kornelis.Jedna je prirodna, bez kalorija. Druga može dodati stotine kalorija, a uticaj na zdravlje mogao bi biti sasvim različit.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Scientific Reports, Kornelis je detaljnije analizirala vrste kavopija, odvajajući ljubitelje crne kafe od ljubitelja pavlake i šećera (i drugih dodataka).

U prethodnim istraživanjima, Merilin Kornelis i njen tim otkrili su da geni mogu uticati na to zašto neki ljudi uživaju u brojnim šoljicama kafe dnevno, dok drugi ne.Ljudi s određenim genom brže metabolizuju kofein, tako da stimulativni učinci brže nestaju i moraju piti više kafe, naglasila je.To bi moglo objasniti zašto se čini da nekima ne smeta mnogo kafe u odnosu na nekoga ko bi mogao dobiti drhtavicu ili postati vrlo teskoban nakon malo kafe.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Scientific Reports, Kornelis je detaljnije analizirala vrste kavopija, odvajajući ljubitelje crne kafe od ljubitelja pavlake i šećera (i drugih dodataka).Otkrili smo da oni koji piju kafu a imaju gensku varijantu povezanu s bržim metabolizmom kofeina preferiraju gorku, crnu kafu, istakla je Kornelis. Takođe smo pronašli istu gensku varijantu kod ljudi koji više vole čisti čaj od zaslađenog i gorku tamnu čokoladum, a ne nežniju mlečnu čokoladu.

No, postoji jedna kvaka. Merilin Kornelis i njen tim ne misle da preferencija ima ikakve veze sa ukusom obične crne kafe ili čaja. Umesto toga, rekla je, ljudi s ovim genom preferiraju crnu kafu i čaj jer gorak ukus povezuju s povećanjem mentalne budnosti zbog kofeina.

„Naše tumačenje je da ti ljudi izjednačavaju prirodnu gorčinu kofeina s psihostimulacijskim učinkom, dodala je Kornelis. Nauče da povezuju gorčinu s kofeinom i učinkom koji osećaju. To je naučeno. Isto vredi i za preferenciju tamne nad mlečnom čokoladom. Kad pomisle na kofein, pomisle na gorak ukus, pa uživaju i u tamnoj čokoladi, razjasnila je Kornelis. Moguće je da su ti ljudi samo vrlo podložni učinku kofeina, a takođe imaju to naučeno ponašanje povezano s drugom gorkom hranom.

Studije pokazuju da čak i mali zalogaj tamne čokolade dnevno može doprinijeti zdravlju srca i smanjiti rizik od dijabetesa. To je verovatno zato što kakao sadrži mnogo flavanola – epikatehina i katehina – antioksidativnih jedinjenja za koja se zna da poboljšaju protok krvi.

Tamna čokolada sadrži nešto kofeina, ali mnogo više jedinjenja zvanog teobromin, poznatog stimulansa živčanog sistema povezanog s kofeinom. No, više nije bolje kada je u pitanju teobromin, pokazuju studije – više doze mogu povećati broj otkucaja srca i pokvariti raspoloženje. Tamna čokolada je, takođe, puna kalorija, pa je ograničenje konzumacije dobro za liniju.

Ipak, studije pokazuju da čak i mali zalogaj tamne čokolade dnevno može doprinijeti zdravlju srca i smanjiti rizik od dijabetesa. To je verovatno zato što kakao sadrži mnogo flavanola – epikatehina i katehina – antioksidativnih jedinjenja za koja se zna da poboljšaju protok krvi. Ostale namirnice koje sadrže flavanole, uključuju zeleni, crni čaj, crveno vino, kelj, luk, bobice, agrumi i soja.

(Izvor Zimo)

O autoru

Stanko

Ostavite komentar