МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГЕНИ РАЗУМА НАДВЛАДАЛИ

Froesch Charlier/VisualForensic/UVSQ/ AFP

Научници су открили низ гена повезаних с креативношћу који су разумном човеку (Homo sapiens) дали велику предност над неандерталцима и омогућили му да избегне изумирање. Откриће указује на то да су ти гени имали кључну улогу у развоју креативности, самосвести и кооперативности, објавили су шпански научници у часопису Molecular Psychiatry. Ти су гени били „тајно оружје које је модерним људима омогућило велику предност над данас изумрлим хоминидима, тако што су им појачали отпорност, прилагодљивост и опоравак – на старење, повреде и болести.

Шпански научници са Универзитета Гранада идентификовали су 267 гена јединствених људима и помоћу генских маркера, генских изражаја и магнетске резонанце открили да су повезани с креативношћу.

„Научници су успели да идентификују подручја мозга у којима су ти гени били изражени. Ради се о подручјима важним за људску самосвест и креативност па и последично за људску добробит, написали су. Важно је истаћи да су се ти гени појавили релативно недавно, пре 100.000 година.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар