MEĐU IZMEĐU

GLAS OTKRIVA KORONU

386 pregleda
EPA

Naučnici tvrde da su osmislili aplikaciju za mobilne telefone koja može s visokom preciznošću detektovati zarazu kovidom-19 putem analize glasa.Radi se zapravo o modelu veštačke inteligencije (AI) sa 89% tačnosti, pristupačne cene, koji bi se mogao koristiti u zemljama s niskim prihodima gde su PCR testovi skupi. Rezultati se dobijaju za manje od minuae, a stručnjaci navode da su pouzdaniji od nekih brzih testova (lateral flow test).

S obzirom na to da infekcija kovidom obično utiče na gornje disajne puteve i glasnice, istraživači su odlučili da analiziraju promene u glasu ljudi.Ovi obećavajući rezultati pokazuju da se pomoću algoritma AI-ja i snimka glasa može s visokom preciznošću odrediti koji je pacijent zaražen covidom”, rekla je je Vafa Aljbavi sa Univerzitera Mastriht u Holandiji, a prenosi Sky News.Takvi testovi mogu biti besplatni. Štaviše, omogućuju udaljeno, virtuelno testiranje i daju rezultate za manje od minuta. Mogu se koristiti, primerice, na ulazu nekih velikih skupova jer omogućuju brz pregled posjetilaca.

Tehnologija je smišljena na temelju podataka aplikacije COVID19 Sounds Univerziteta Kembridž, odnosno na 893 audiouzorka 4.352 zdrave i bolesne osobe. Ispitanici su dali podatke o svojoj istoriji bolesti i naveli da li su pušači i zatim snimali respiratorne zvukove; poput kašljanja i čitanja kratke rečenice.Metoda analize glasa nazvana Mel-spectrogramje nakon toga identifikovala različite odlike snimljenog sadržaja.

„Rezultati pokazuju značajan napredak u tačnosti dijagnostikovanja kovida-19 u poređenju sa najsavremenijim testovima kao što je test lateralnog protoka”, kazala je Aljbavi.Test lateralnog protoka ima osetljivost od samo 56%, ali stopu specifičnosti od 99,5%. To znači da će test lateralnog protoka češće pogrešno označiti zaražene osobe kao negativne nego naš. Drugim rečima, saAI LSTMmodelom možemo propustiti 11 od 100 zaraženih koji bi nastavili da šire infekciju, dok bi test lateralnog protoka propustio 44 od 100 slučajeva.Osetljivost nekog testa pokazuje koliko on može tačno da identifikuje zaražene kovidom, dok se specifičnost odnosi na ispravno identifikovranje onih koji ga nemaju. Specifičnost je obično veća od osetljivosti. Drugim rečima, verovatnije je da ljudi imaju lažno negativan nego lažno pozitivan test.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar