МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГЛАВА ПРВОГ ЦАРА РИМА

Soprintendenza Archeologia, Belle Arti e Paesaggio del Molise

У италијанском граду Исернија пронађена је 2000 година стара мраморна глава императора Августа.

Археолог Франческо Ђанкола остварио је овај невероватан налаз током рестаураторских радова на средњевековном зиду који се 2013. године срушио због јаких киша.Kада смо почели да копамо иза зида, видео сам да је земља имала другачију боју. Наставили смо копање прецизним алатом и појавио се блок мермера. Одмах сам видио да се ради о глави Августовог кипа, због косе и облика очију”, казао је Ђанкола.

Глава висока 35 сантиметара припада периоду између 20. и 10. године пре нове ере. Била је део кипа вишег од два метра. Израђена је од истог мрамора који је користио италијански ренесансни уметник Микеланђело, а приказује младог Августа, који је постао први цар Рима 27. године пре нове ере.Радило се о важном кипу. Можда је стајао у храму посвећеном култу царске породице или на форуму. Али то су само хипотезе јер не знамо где се на овом подручју налазио форум”, рекла је археолошкиња Марија Дилета Коломбо.

Исернија, у древном свету позната као Aesernia, првотно је била подручје на којем је обитавао италски народ (Италици) Самнити, а касније је постала римска колонија. Град је деломично уништен у Другом светском рату, али је касније обновљен. Август је саградио царство које ће се на крају протезати од Велике Британије до Египта, а на самртној постељи се хвалио да је нашао Рим од опеке, а остављам га од мрамора”.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар