MEĐU IZMEĐU

GLJIVE LEČE DEPRESIJU

274 pregleda
Shutterstock

Istražovanje je pokazalo da sastojak halucinogenih gljiva može poboljšati simptome teške depresije u razdoblju do 12 sedmica. Naime, tableta psilocibina od 25 miligrama dovodi pacijente u stanje koje nalikuje snovima, zbog čega je verovatnije da će psihološka terapija imati učinka.No,naučnici upozoravaju da bi kratkoročne nuspojave mogle biti zastrašujuće i da pacijenti uvek moraju imati podršku stručnjaka. Procenjuje se da 100 miliona ljudi u svetu pati od ozbiljne kliničke depresije i da ne reaguje ni na jedno dostupno lečenje, a da 30% pokuša samoubistvo.

Naučnici godinama proučavaju učinke psilocibina na poremećaje mentalnog zdravlja. Dosadašnje studije pokazale su obećavajuće rezultate, ali su sprovođene u kratkom periodu za procenu trajnijeg učinka, piše BBC.U najnovijem istraživanju su 233 ispitanika iz 10 zemalja Evrope i Severne Amerike dobijali doze od 1, 10 i 25 miligrama, pri čemu je najveća dala najbolje rezultate.

Većina ispitanika bila je oko 40 godina starosti i patila od teške depresije više od godinu dana, rekli su naučnici iz Instituta za psihijatriju, psihologiju i neuronauke Univerziteta Kings koledž u Londonu. Nakon jedne doze Comp360psilocibina od 25 miligrama, uz psihoterapiju, posle tri sedmice jednom od tri ispitanika više nije dijagnostifikovana depresija, a svaki peti je nakon 12 sedmica prijavio značajno poboljšanje.

Psihijatar Džejms Raker smatra da lek neposredno deluje na mozak, omogućujući mu fleksibilnije stanje za terapiju. Pacijenti su ležeći na krevetu u mirnim uslovima imali psihodelični trip, odnosno doživljaj koji se može opisati kao budno sanjanje, u trajanju od šest do osam sati.To stanje može biti vrlo pozitivno, ali i negativno. Mogu se, primerice, prilikom boljeg spoznavanja sebe pojaviti tegobna sećanja iz prošlosti, rekao je on.Sledeći dan i sedmicu kasnije pacijenti su dobili psihološku podršku i govorili o svojim iskustvima. Neki su prijavili nuspojave poput glavobolje, mučnine, ekstremnog umora, pa i razmišljanja o samoubistvu.

Naučnici koji su učestvovali u istraživanju kazali suda je očekivano da se određenom broju pojavila misao o samoubistvu, ali neki drugi ističu da bi to moglo predstavljati problem. Rukovodilac Odseka za psihijatriju na Univerzitetu Edinburg, Endru Mekintok, izjavio je da je ova studija pružila najjači dokaz do sada da su opravdana dalja i veća ispitivanja psihodelika.Psilocibin bi mogao biti potencijalna alternativa antidepresivima koji su se prepisivali decenijama, dodao je.

Postoji još jedna zamerka – učinci terapije psilocibinom počeli su nestajati nakon 12 sedmica.Depresija može biti dugotrajan problem i potrebno je pratiti pacijente duže, podseća psihijatar Ravi Das sa Univerziteta Koledž London.Uskoro bi trebalo krenuti drugo istraživanje u kojem će se analizirati koliko je doza psilocibina potrebno da spreče povratak depresije.Studija naslovljena Single-Dose Psilocybin for a Treatment-Resistant Episode of Major Depression objavljena je u časopisu New England Journal of Medicine.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar