MEĐU IZMEĐU

GOOVORITE LI NEOLITSKI

326 pregleda
Wikipedia

Da li su Rusi i Portugalci koristili isti jezik pre 3.000-4.000 godina?

Svi indo-evropski jezici vuku korene iz jednog preistorijskog jezika nazvanog proto-indo-evropski, koji se u neolitu i početkom bronzanog doba govorio negde u kaspijskim stepama. Danas oko 46% svetske populacije, odn. oko 3,2 milijarde ljudi, govori jednim od jezika ove porodice koju čini oko 445 živih jezika i narečja.Zato možemo da kažemo da tehnički gledano i ruski i portugalski jezici pripadaju indo-evropskim jezicima, iako ruski spada u slovensku grupu jezika a portugalski u romansku grupu.

Ali ne samo portugalski i ruski, jezici tako daleko povezani kao što su farsi (persijski), hindi, bengalski i izumrli jezici kao što su torčarski i hititski. takođe su deo ove porodice, što znači da su ruski, portugalski, hititski i torčarski bili nekada isti jezik.

Animirana karta daje celokupni dojam; u nekim detaljima mnoge stvari baš i nisu tačne. Prva migracija u dolinu Dunava, npr., nije potekla iz Jamnaje kulture (3.300-2.600 p.n.e.), koja jeste započela gotovo milenijum kasnije. Ali sveukupno, ideja je da se pruži opšti dojam o migracijama.

Proto-indo-evropski jezik se pojavio između istočne Evrope i središnje Azije (današnji zapadni Kazahastan) i na kraju se proširio na gotovo čitavu centralnu Aziju, delove istočne Azije, Sibir, Evropu, zapadnu Aziju i u novije vreme preko španske, engleske i portugalske migracije na Ameriku.

Indo-evropski jezici se govore u većini Amerika i Okeaniji: Španci su se izmešali s velikom masom pretkolumbovskih stanovnika, napravivši potomke mešovitih rasa u Mezoamerici, Južnoj Americi i Centralnoj Americi, dok su Portugalci i Englezi više kupovali žene za sebe, a Portugalci se više mešali s robovima kroz silovanja, stvarajući većinsko mulatsko stanovništvo u Brazilu i pretežno evropsko stanovništvo u Kanadi i Australiji, kao i značajnu manjinu (15%) mešovitih rasa na Novom Zelandu polinežanskog i britanskog porekla iz međurasnih brakova između kolonista i domorodaca.

Nekadašnji indo-evropski jezici su se govorili u Srednjoj Aziji i Anadoliji, kao i Azerbajdžanu i Kalmikiji(Rusija), no zbog migracija i osvajanja od strane Mongola i turskih plemena indo-evropsko govorno područje (ili u slučaju Kamlikije verovatno čerkesko područje) je raseljeno, ubijena do izumiranja ili asimilirana i pomešana od strane turskih plemena u slučaju Anadolije/Turske i Azerbajdžana.

Ruski i portugalski su jezički mnogo sličniji nego portugalski ili ruski torčarskom ili hitijskom, ali portugalski je sličniji engleskom nego ruskom, a ruski je jezički mnogo sličniji baltičkim jezicima nego portugalskom.

(Izvor Astronomski magazin)

O autoru

administrator

Ostavite komentar