МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГРАБЉИВЦИ У ЧОПОРИМА

Pexels

Након вишегодишњих истраживања, палеонтолози кажу да масовна гробница у Јути показује да диносауруси нису увек били усамљени предатори, као што се раније мислило, већ да су се можда понашали попут вукова.

Проучавањем локалитета у јужном делу америчке државе Јуте, на којем је пре седам година пронађено гробље тираносауруса, палеонтолози су развили нову теорију о овим прастарим животињама, пише Гардијан. Користећи методе геохемијске анализе костију и стена, тим истраживача са Универзитета у Арканзасу утврдио је да су диносауруси умрли и затрпани на истом месту и да нису резултат груписања фосилних остатака са више подручја.

Кристи Кари Роџерс, професор биологије са колеџа Макалистер, рекла је да је ово истраживање „добар почетак, али да ће бити потребно више доказа пре него што се утврди да су ови диносауруси живели у групи. „Мало је теже бити сигуран да ови подаци значе да су тираносауруси живели заједно у добра времена. Могуће је да су ове животиње живеле у некој области, а да се при томе нису кретале заједно. И једноставно, током времена, окупљале се око све мањих ресурса, објашњава Роџерсова.

Палеонтолог Бироа за управљање земљиштем Ален Титус открио је локалитет на југу Јуте 2014. године. Ископавања трају непрекидно од открића због огромне површине на којој се локалитет простире и великог броја костију. „Сматрам ово открићем које се доживи једном у животу. Вероватно током каријере нећу наћи локалитет који би био таквог научног значаја, рекао је Титус током онлајн конференције за новинаре.

Ново налазиште у Јути је треће масовно гробље тираносауруса које је откривено у Северној Америци и пружа, како Титус каже, још доказа да су тираносауруси живели у групама. Теорија о томе да тираносауруси, којих је, како су научници недавно проценили, на Земљи було укупно две и по милијарде, нису били усамљеници, јавила се пре више од 20 година када је на једном месту у Алберти у Канади пронађено више од десет ових диносауруса. Још једна гробница пронађена је у Монтани и поново је покренуто питање колико је тираносаурус био друштвено биће.

Многи научници су довели у питање ту теорију, тврдећи да диносауруси нису били довољно паметни да би се укључили у софистицирану друштвену интеракцију, објашњава Титус. Поред тираносауруса, истраживачи су на југу Јуте пронашли и седам врста корњача, више врста риба, две друге врсте диносауруса и готово комплетан костур младог сада изумрлог алигатора Deinosuchus. „Биро за управљање земљиштем штити ове фосиле као национално благо. Они су део приче о томе како је настала Северна Америка и како смо, на крају, настали и ми, поручио је Титус.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар