МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГРАДОВИ БУДУЋНОСТИ

Илустрација (NLC)

Београд jе 24. и 25. октобра домаћин међународне научне конференције „Будућност градова (између изазова или искушења експоненцијалног технолошког раста и концепта хуманог града).

 У суштини, истакнути научници и стручњаци из наше земље и иностранства потрудиће се да понуде одговоре на три суштинска изазова:

Први, пораст и концентрација становништва у урбаним областима, нарочито у великим градовима и њиховим велеградским подручјима које ће убрзано расти до димензија огромних конурбација.

Други, невероватна брзина експоненцијалног технолошког напретка, која ће, ако се настави истим темпом: (а) потпуно изменити понашање и односе међу становницима града, убрзати мобилност и регулисати окружење, или (б) преузети контролу и власт над људима с формулом „помоћи људима” у градовима, стерилисати урбани природни елемент („концепт зеленог града”) и, уопште, применити идеју „врлог новог света”.

Трећи, однос између људи и технологије достиже ниво на коме ће се технологија развијати драстично брже од могућности њене примене, често без доступних одговарајућих информација о њеном напретку. Развој now-how-a везан за значење и примену нових технологија на великим размерама градског становништва прети њиховој приватности с повећаном изолацијом и зависношћу од оних који контролишу развој технологије чак и данас.

Саветовање се одржава на Географском факултету (Студентски трг 3), а организатори су Академија инжењерских наука Србије и поменута високошколска установа, уз подршку бројних међународних и домаћих институција.

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар