МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГРАДОВИ КОЈИ НЕСТАЈУ

Крхки градови (Википедија)

Крхки градови (Википедија)

Док у великом броју светских градова влада безбедност, технолошкли напредак и одлични здравствени услови, у појединим деловима наше планете ситуација је изузетно лоша. Висок проценат незапослености, друштвена неједнакост, лоша здравствена нега и страх за сопствени живот само су неки од фактора због којих су ти градови изложени друштвеном или економском распаду.

Њих је на карти „Kрхких градова” приказао Роберт Муга, стручњак за глобалну безбедност и водећи научник института Игарапе. Муга је издвојио 11 фактора „крхкости” градова, користећи податке Светског пољопривредног форума, Универзитета УН из Јапана и удружења SecDev. На основу њих је створио интерактивну мапу света која приказује места којима прети скори нестанак.

Што је боја црвенија, то је стање на том подручју теже, док плави тонови указују на то да нема разлога за бригу. Подаци из 2015. показују да је стање најстабилније у Европи и на истоку Азије, док су Блиски исток и субсахарска Африка најфрагилније регије. Најбоља оцена за град је 1, док је најлошија 4.  Иначе, карта приказује градове с више од 250.000 становника.

Kада је реч о европским градовима, као једна од највећих претњи наводе се климатске промене, а ризик представља и ширење сукоба с Блиског истока и долазак бројних избеглица. „Добра вести у свему овоме јесте да крхкост градова не преставља стално стање”, изјавио је Муга за „Бизнис инсајдер”.

Стање на Блиском истоку крхко је због тероризма, али и брзе урбанизације, док у средњој Америци градове погађају природне катастрофе и убиства.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар