МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГРАФЕН ОД УЉА СОЈЕ

Атом дебљине CSIRO

Атом дебљине CSIRO

Аустралијски научници су, за сада, у стању да израде само један лист, величине кредитне картице.

Материјал 200 пута чвршћи од челика и дијаманта, а савитњив попут пластике, само један атом дебео (танак) извукли су га аустралијски научници (Организација за научна и индустријска истраживања Комонвелта, CSIRO) из сојиног уља!

Графен дебљине једног
атома је око 80.000 пута
тањи од власи људске косе!

У питању је графен, један од облика угљеника. За сада су у стању, како је објављено, да израде само један лист, величине кредитне картице. Графен дебљине једног атома је око 80.000 пута тањи од власи људске косе! (Пречник атома, у просеку, износи од десет до сто пикометара или десет до сто трилионитих делића милометра). Графен је дводимензионо чврсто тело сачињено од једног слоја атома угљеника распоређених попут пчелињег саћа. Показало се да тај материјал има изванредне електричне, механичке и топлотне особине.

Према чланку у часопису „Нејчер комјуникејшнс”, уље за пржење је загревано у пећи око 30 минута док се није распало на састојке графена. Због својих изванредних одлика то је савршен материјал који се може применити у медицини и технологији (проводи електричну струју боље од бакра, а подесан је за израду високоенергетских и савитљивих ТВ екрана и телефона).

Поступак који је измислили
у Аустралији не изискује
високонтролисану околину.

До сада су високи трошкови производње графена били главна препрека комерцијализацији. Наиме, дешавало се у висококонтрилисаним условима са експлозивним компримованим гасовима, због чега се сатима радило на високим температурама, уз опсежну обраду вакуумом. Поступак који је измислили у Аустралији не изискује високонтролисану околину, све се одвија под уобичајеним притиском и с потпуно природним састојцима, због чега је јевтинији од досадашњих. Уједно то је згодна прилика да се на врхунски начин искористе велике количине старог уља за пржење.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар