МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГРАФЕНСКИ РАЧУНАР

Графен (Википедија)

Графен (Википедија)

Будући транзистор од графена, који би се заснивао на спинтроници, хиљаду пута би у брзини надмашио силицијумски, а трошио би стотину пута мање електричне енергије! И омогућио би знатно тање рачунаре од садашњих. Замисао је недавно обзнањена у часопису „Најчер комјуникејшнс”, а у подухвату учествују истраживачи са три америчка универзитета.

Транзистори подесћају на укључене и искључене прекидаче, када се на различите начине поређају у низу понашају се као логичке капије омогућујући микропроцесорима да извршавају сложене аритметичке и логичке задатке. Али је брзина чипова који се ослањају на силицијумске транзисторе малтене у застоју од 2005. године, а с тактом који се, углавном креће у опсегу од три до четири гигахертца.

Истраживачи су открили да се наношењем магнетног поља на графенску траку (отискивање угљеникових наноцевчица) мења отпор протичуће електричне струје. Наиме, магнетно поље се усмерава променом протицања струје кроз суседне угљеникове наноцевчице, а то уједно појачава или ослабљује електричну струју која тече кроз транзистор.

Када се логичке капије од графенских транзистора наређају у каскадама, настаје велики скок брзине такта приближавајући терахерцу, што је хиљаду пута брже. Истовремено се смањују у величини и постижу знатно већи учинак.

Графен је дводимензионо чврсто тело сачињено од једног слоја атома угљеника распоређених попут пчелињег саћа. Показало се да тај материјал има изванредне електричне, механичке и топлотне особине

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар