MEĐU IZMEĐU

GREJANJE ANTARKTIKA

387 pregleda
Otapanje lednika (Vikipedija)

Međunarodni istraživački tim pronašao je veliki izvor geotermalnog zračenja ispod lednika na istočnog dela kontinenta, što može biti uzrok njihovog topljenja, saopšteno je na portalu „Sajens alert”.

Za proučavanje leda, stručnjaci su koristili specijalnu letelicu sa radarom uz pomoć koje su uspeli da identifikuju procese koji se dešavaju ispod leda na dubini od tri kilometra. Prema rezultatima analize, led u tom području istočnog Antarktika topi se odozdo prema gore, a voda koja se stvara pri otapanju odlazi u jezera ispod lednika.

Prema rečima istraživača Toma Džordana iz Antarktičke službe Velike Britanije, proces topljenja lednika mogao bi da traje hiljade ili milione godina, ali to ne utiče na promene ledenog pokrivača. Međutim, on je naglasio da bi u budućnosti višak vode na dnu ledenog pokrivača mogao učiniti taj region osetljivijim na spoljne faktore, poput klimatskih promena.

Naučnici su došli do zaključka da je dodatni uzrok topljenja lednika njihovo izlaganje radioaktivnim stenama i vrućoj vodi koja izvire iz Zemljine kore.  Podsetimo, ranije je međunarodni tim geofizičara otkrio tragove drevnih kontinenata ispod lednika na Antarktiku. Istraživači su utvrdili da su neke oblasti istočnog Antarktika povezane sa starim kontinentom Gondvanom, koji je obuhvatao Afriku, Indiju, Australiju i Južnu Ameriku.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar