MEĐU IZMEĐU

GREJP OPASAN PO ŽIVOT

2.564 pregleda

Konzumiranje grejpfruta u periodu kada se uzimaju određeni lekovi može naneti ozbiljnu štetu organizmu, a u nekim slučajevima može dovesti i do smrtnog ishoda, piše portal „Sasa post”.

 

Kako se navodi, mnogi ljudi uključuju grejpfrut u svoju ishranu zbog niske kaloričnosti i velikog sadržaja vlakana, koje stvaraju osećaj sitosti. Međutim, mali broj populacije zna da sok grejpfruta sadrži aktivne supstance furanokumarina, kojinarušavaju rad citokroma R45, enzima koji kontroliše kocentraciju lekova i toksina u krvi. Ukoliko dođe do poremećaja u funkciji citokroma R45, aktivne supstance lekova se mogu nakupiti u organizmu u količinama opasnim po zdravlje ili se efikasnost leka može smanjiti zbog previše niske koncentracije.

 

„Čaša soka od grejpfruta ili ceo plod mogu smanjiti funkciju enzima u vašem organizmu u trajanju do 24 časa, zbog čega je prosto besmisleno praviti vremenski razmak između uzimanja lekova i konzumiranja ove voćke”, piše „Sasa post. Kako se navodi, grejpfrut utiče na efikasnost oko 50 preparata koji se prepisuju za lečenje najrazličitijih bolesti, a kod većine tih lekova je veoma važno poštovati doze.Pritom, zbog potrebe da se zdravo hrane, mnogi pacijenti uvrste u ishranu i grejpfrut.

Autori članka su nabrojali niz lekova, koje je nepoželjno kombinovati sa grejpfrutom. Među njima su statini, niz lekova protiv bolova, antiaritmički lekovi, i lekovi koji se piju u slučaju povišenog krvog pritiska, antihistaminici, preparati za lečenje kancera, kontraceptive pilule, kao i vijagru.Ukoliko se pije sok od grejpfruta ili konzumira ceo plod u vreme dok se uzimaju neki od navedenih lekova, može doći do različitih neželjenih efekata, kao što su poremećaj srčanog ritma, iznenadni prekid rada srca, nastanak tromba, oštećenje bubrega i koštane srži, uništavanje mišićnih vlakana.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar