ASIMOVLJEV SOJ

GREŠKA

444 pregleda


Veselin Gatalo

Veliki Arbitar je sujetno zagledao svoje troprste šake. Zadnja regeneracija je uspjela preko svakog očekivanja. Tijelo mu nikad nije bilo tako elastično, mišići tako gipki, koža tako jarkozelena, čula tako osjetljiva.

Odjednom, vazdušni jastuk na kome je sjedio promjeni boju. Neko je dolazio.

Oklopljena prilika se poče pomaljati u izmaglici integratora. Poče govoriti još prije nego što je postala materijalno pozitivna.

Kosmička moć s tobom, Tvorče.

Budi pozdravljen, lovče – reče Veliki Arbitar Promjene. Ja nisam Tvorac, samo sam arbitar, beskrajno mala mrlja na beskrajno velikoj tapiseriji univerzuma… Ipak, hvala.

M… da. Htio sam Vas izvijestiti da sam obavio zadatak.

A koji?

Lovac poče intenzivno misliti na svoju rodnu Kruliu, na brda soli i sumporna jezera puna šestonogih ljepotica… To bi mu uvijek pomagalo da suspregne bijes. Skoro uvijek.

Zadnja četiri ciklusa sam proveo na trećoj planeti Sola, kraj onog crvenog što su ga Traalci spržili eksperimentima. Na Terri sam bio. – kaza lovac.

I? Šta je bio tvoj zadatak?

Lovac se namršti. Bio je sujetan kao i svi Šestonogi. Smatrao je svoj posao, ne bez razloga, više nego važnim za održanje tehnološke ravnoteže u Univerzumu. A ovaj žgoljavi službenik je još bio svjetlozeleno jaje dok je on lovio. A sad… I ne zna gdje ga je poslao.

Da uništim velike hladnokrvne!

Veliki Arbitar Promjene stavi srednji prst na centar za projekciju prikačen na lični integrator. Odjednom se nađoše usred sistema planeta približenih u razmjeri radi boljeg pregleda.

Ah, da! Sad se sjećam. Treća planeta u sistemu skorašnjeg žutog patuljka. Sa satelita najvećegplanete Šestoprsti su nekad crpili metan. Život zasnovan na azotu. I kiseoniku koji fauna troši a flora proizvodi fotosintezom. Jako interesantno… Ogromni hladnokrvni i sićušni toplokrvni koji su na ivici opstanka. Da… Dok se toplokrvni bore za golo preživljavanje, hladnokrvni već uveliko koriste vazduh za kretanje. Evolucija ih je učinila jakim… Hm, da.

Lovac pomisli da bi najzad ovog činovničića trebalo podsjetiti na neke stvari. Nape žilavo tkivo tako da je energetski oklop na njegovom tijelu počeo varničiti.

Znaš moj zadatak Arbitre. I znaš šta radim. Ako neka nova rasa evoluira iznad samouništenja, univerzum će opet ratovati. A ja i vaš vrli otac, nek’ mu je kosmička moć pri ruci, prije nego je dezintegriran zajedno s borbenom letjelicom na…

Znam, znam! Dosta mi je priča o ratu. Nekad mi se čini da je moj otac, onako u eteru, prisutniji od mene živog…! Pređimo na stvar. Šta ste radili tamo na Terri!? – skoro ljutito upita Arbitar.


(Wikipedia)

Ovo je već bilo previše. Bodlje na lovčevim leđima se podigoše. Stari ratnik više nije nastojao sakriti ljutnju. Ogromni rep udari u kristalni pod kancelarije tako jako da je Arbitar morao razmaći ogromne prste na svom jedinom stopalu da bi se zadržao na vazdušnom jastuku. Šest nogu pustiše kandže takvom brzinom da je ličilo na rafal starinskog oružja. Kosmička sjena mrtvog ratnika, prijatelja i saborca, poče lovcu mutiti misli. U svakom od tri oka sijala je smrt.

Arbitar zausti mirnim glasom uvježbanim na političkoj akademiji.

Oprosti lovče. Sad sam se sjetio. Dobio sam izvještaj. Pobili ste sva veća hladnokrvna bića na planeti. Čestitam. Uvijek ste dobro radili svoj posao.

Bodlje na leđima lovca se spustiše. Opet je vladao sobom. Uglavnom.

Da Arbitre. To je moj posao.

I… kolika je zabrana uticaja na evoluciju te planete?

Za tu masu i kategoriju…

Lovac poče kucati po podsjetniku ugrađenom na dlanu petoprste žutosmeđe šake…

881… Ne, 882 ciklusa.

Pha…! To je više nego dovoljno da neka rasa stekne moć i…

Bez brige – prekide ga Lovac. Sredio sam to. Mi iz stare garde smo pouzdani. Vaš otac i ja, neka mu adhezijske sile mir podare, mi…

Hvala lovče! Nagrađujem te sa dva ciklusa odmora. Zaslužio si.

Hvala tebi, o Tvorče. Vidimo se za dva ciklusa…!

Masivna prilika izblijedi. Arbitar se nagnu nad svoje treće rame i promrmlja nešto.

Zvjezdani savjetnik se stvori ispred njega.

Savjetniče, šta je s ovim lovcem…!?

Savjetnik, kao i svi Troglavi, nije umio sakriti osjećanja. Plavilo njegove kože odavalo je duboku zbunjenost. Valjda su zbog te mane i birani za savjetnike. Prosto im je nemoguće slagati ili prevariti pretpostavljenog…

Hm… Duga priča…

Pa skrati je. To tvoje plavilo ujeda za oči!

Pa, dobro… Pa… Prije stotinak ciklusa borio se protiv pješčanih crva na Arakisu, znate, onda kad su postali prepametni…

I…!?

Pa, pojeli su ga. Našli smo ga u četvorici njih, već potpuno svarenog. Regenerisali smo ga od nekoliko čestica što smo ih sastrugali sa đona jedne od šest čizama. Zapravo, jedine koja se… A tada smo koristili i onaj zamjenski fluid. Nismo imali pravog zato što su nam Pipkari obustavili isporuku jer je naša flota povrijedila njihove običaje ne pozdravivši Sveti Kvazar počasnim krugom… Uostalom, baš je dobro ispao. Jak i agresivan kao i prije. Radi svoj posao, a kako mi se čini, radi ga dobro…

Da. Pobio je sve velike hladnokrvne na Terri. Ne možemo tamo još 882 ciklusa. Prekrasno!

Oprostite, o Arbitre, šta nije u redu?

Trebao je da pobije sve toplokrvne…

O autoru

administrator

Ostavite komentar