MEĐU IZMEĐU

GRIZU JER NEMAJU RUKE

500 pregleda
1. Ispitivanje okoline (Vikipedija)

Pas istražuje ustima, grize i žvaće kako bi upoznao sredinu ‒ slično čoveku, koji otvori vrata da bi pogledao u sobu.

Psi istražuju ustima jer nemaju ruke, kaže Kolin Tenant, koji je 30 godina istraživao ponašanje pasa. Takozvana anksioznost usled odvajanja može pogoršati problem. Psi ne vole da budu sami. „Psihološka uznemirenost koja nastaje kada vlasnik ostavi ljubimca, može dovesti do toga da pas grize ili pomera tepih u sobi”, upozorava ovaj britanski stručnjak, koji je izneo sveobuhvatnu analizu psihologije pasa.

On objašnjava da psi često žvaću stvari jer vole njihov miris, a u kući ih najviše privlače ljudski mirisi. Kad ljudi izuju obuću, ona zadrži intenzivan miris i zato se psi „zalećuˮ na cipele. „Najčešća zabluda je da će pas prestati da žvaće stvari po kući čim mu kupite igračkicu“, upozorava Tenant.

Ovo je moja jabuka (Vikipedija)

Igračka je plastična i njen miris je često neprivlačan psima, za razliku od obuće, koja miriše na čoveka, što oni obožavaju. To znači da psa treba naučiti da zanemari izazovno mirisne cipele u korist sterilne igračke. Tenant navodi da u tome može pomoći igra  bacanja ‒ psu će biti zanimljivo da traži igračku, i ona će mu postati privlačnija.

Prema objašnjenju tog stručnjaka, psi su posesivni, to je deo njihove prirode. Ukoliko pokušate da im oduzmete objekat koji drže, oni će otrčati, pobeći sa njim ‒ upravo onako kako bi ga oteli nekom drugom psu.

(Valentina Delić, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar