MEĐU IZMEĐU

GUBA OBNAVLJA JETRU

220 pregleda
Shutterstock

Bakterije uzrokuju gubu imaju skrivenu sposobnost popravljanja oštećenja i regeneracije organa drugih živih bića, rekli su naučnici sa Univerziteta Edinburg. Naime, prilikom ogleda na životinjama ove su bakterije su gotovo udvostručile veličinu jetre stimulišući njen zdrav rast.Zapravo se radi o sebičnom postupku ovih patogena, jer na taj način uzgajaju više tkiva koje mogu inficirati. Itraživači navode da bi detaljna analiza mehanizma koji se skriva iza ove sposobnosti mogla jednoga dana polučiti nove terapije usporavanja starenje.

Lepra ili guba je hronična zarazna bolest koju uzrokuje acidorezistentni, štapićasti bacil Mycobacterium leprae. Naziva se još Hansenova bolest. Ona uzrokuje invaliditet kada inficira živce, kožu i oči.No, bakterija koja uzrokuje ovu bolest ima dodatna, neobična svojstva; uključujući sposobnost sprovođenja biološke alhemije” – pretvaranja jedne vrste telesnog tkiva u drugu, što fascinira naučnike. Stoga su analizirali armadile, životinje koje se često zaraze gubom.

Eksperimenti su pokazali da, kada infekcija stigne do jetre životinje, kontrolisano preuzima ovaj organ da bi ga reprogramirala za vlastitu svrhu. Nakon nekog vremena jetra se gotovo udvostručila. I nije se radilo o oštećenom ili kancerogenom rastu; uvećana jetra bila je zdrava i funkcionalna.Nismo to očekivali. To je, zapravo, neverovatno. Kako to rade? Ne postoji ćelijska terapija koja to može učiniti”, rekao je mikrobiolog Anura Rambukana sa Univerziteta Edinburg, a prenosi BBC. To je mnogo sigurniji način. Zapravo se radi o prirodnom procesu.

Potpuno razvijene ćelije jetre su metaboličke elektrane koje imaju stotine funkcija. No, bakterije gube ih vraćaju u maloletničko doba, odnosno u fazu u kojoj se može naglo povećati njihov broj pre nego što ponovno sazru. Naučnici još ne shvataju tačan mehanizam iza ovog procesa. Već su neka ranija istraživanja pokazala da je moguće na veštački način vratiti ćelijski sat do faze u kojoj ćelije ponovo mogu postati bilo koja druga vrsta ćelije, ali uz rizik da postanu kancerogene.

„Guba koristi alternativne puteve. To je mnogo sigurniji način i bakterijama je potrebno više vremena da to učine. Tako da se zapravo radi o prirodnom procesu”, objasnio je Rambukana.Nadamo se da se ovaj pristup može iskoristiti za popravku jetre ljudi koji čekaju na transplantaciju ili, čak, za sređivanje nekih oštećenja uzrokovanih starenjem u drugim delovima tela. Kada bismo to uspeli, možda bismo mogli stvoriti vakcinu koja se daje svakih par meseci.Istraživanje s nazivomIn vivo partial reprogramming by bacteria promotes adult liver organ growth without fibrosis and tumorigenesisobjavljeno je u časopisu Cell Reports Medicine.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar