MEĐU IZMEĐU

GUBITAK OBRNUTOG SLUHA

161 pregleda

Žena sa jugoistočne obale Kine, probudila se jednog jutra i shvatila da ne može da čuje ništa od onog što joj partner govori. Postala je uznemirena i nije joj bilo jasno šta se događa.Tokom pregleda u bolnici je mogla da čuje sve što govore medicinske sestre i doktorke, ali govor muškog osoblja ne.Ona je nakon mnogih analiza dobila dijagnozu – gubitak sluha obrnutog nagiba.

Radi se o nesposobnosti pacijenta da čuje niske frekvencije. Samim time nemoguće je čuti duboki muški glas, odnosno zvukove koji imaju frekvenciju 2.000 herca ili nižu.Ovaj poremećaj je povezan sa genetikom i može biti izazvan određenim bolestima, na primer, Menierovom bolešću i virusnim infekcijama.Takođe može biti uzrokovan promenama pritiska tečnosti u unutrašnjem uhu, endolimfi, što samo po sebi može da bude rezultat spinalne ili opšte anestezije, interkranijalne hipertenzije i perilimfatične fistule (PLF), piše IFL Science.

Obično se pojavljuje kao posledica traume, uz probleme sa vaskularnim sistemom ili autoimunim poremećajem, ali doktori smatraju da je pacijentkinju do ovog stanja doveo stres zbog posla i hronična neispavanost.Na sreću, ovu retku dijagnozu koju ima svega 3.000 ljudi u SAD i Kanadi, žena je otkrila vrlo brzo i ima velike šanse za oporavak, a sama bolest se tretira steroidima.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar