MEĐU IZMEĐU

„GUGL” MIRIŠE UMESTO VAS

162 pregleda

Industrija parfema decenijama pokušava da predvidi relacije između molekularne strukture i mirisa. Problem je u tome što ne može samo na osnovu uvida u strukturu da se utvrdi kakav će se miris dobiti.

 Zato su u pomoć pritekli istraživači „Gugl brejn” tima, koji se nadaju da će uz pomoć veštačke inteligencije (AI) uspeti da reše taj dugogodišnji problem. Najveći problem kod detekcije mirisa je što on subjektivno deluje na čoveka. Dve osobe će isti miris opisati na potpuno drugačiji način, piše „Pi-si pres”. Drugi problem je što pojedini molekuli, iako su vezani na isti način, ali okrenuti kao u ogledalu, mogu da daju potpuno različite mirise. Stvari se dodatno komplikuju kada se krene sa kombinovanjem mirisa.

Ilustracija (Piksabej)

U teorijskom radu koji su objavili, istraživači iz „Gugla” su objasnili način na koji su uspeli da istreniraju AI da prepoznaje mirise. Oni su kreirali set od oko 5.000 molekula koje su identifikovali proizvođači parfema. Svaki molekul je dobio opis koji bliže određuje njegov miris (tropski, aromatični, citrusni, orijentalni…). Naučnici su iskoristili dve trećine tih mirisa da treniraju svu veštačku inteligenciju, kako bi pridružili molekule svakom mirisu. Poslednja trećina mirisa iskorišćena je za testiranje algoritma, koji je na osnovu strukture molekula trebalo da predvidi kako će mirisati. Pokazalo se da je test bio uspešan, prenosi B92.

Ovo je samo prvi korak u treniranju veštačke inteligencije da pravilno identifikuje mirise, ali je veoma važan jer se pokazalo da on može da prepozna složene relacije. To će se u budućnosti sigurno odraziti na sve naučne discipline koje u osnovi imaju hemiju.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar