МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГУШТЕРИ ЗЕЛЕНЕ КРВИ

Све у зеленом (Универзитет Луизијана)

Сада се истраживачи муче да одгонетну како она користи овим гмизавцима, надајући се да ће тако стећи бољи увид у људске болести као што су жутица и маларија.

Жабац Кермит певао је да није лако бити зелен, али то не важи за поједине гуштере. Зашто? Зато што имају зелену крв. Нисте, ваљда, остали у чуду? Скорашње истраживање показује да се кречнозелена боја неколико пута појавила у току еволуције. Сада се истраживачи муче да одгонетну како она користи овим гмизавцима, надајући се да ће тако стећи бољи увид у људске болести као што су жутица и маларија.

Чудна крв откривена је код гуштера глатке коже и упадљиве боје на Новој Гвинеји, острву надомак Аустралије. „У њиховој крви има много зеленог пигмента који надмашује сјајну црвену боју црвених крвних зрнаца”, каже Кристофер Остин, биолог са Државног универзитета Луизијани, који их је деценијама проучавао. „Кости су зелене, мишићи су зелени, ткива су зелена, језик и слузница су зелени.”


Кристофер Остин (Универзитет Луизијана)

Сва зелена потиче од високих износа биливердина (органско једињење са 33 атома угљеника), отровног остатка насталог у току распада црвених крвних зрнаца у телу. И код људи постоји сличан жучни пигмент који се у већим количинама имају оболели од жутице, што на гуштере нема никаквог утицаја.

Готово је невероватно да ови кичмењаци опстају с толико биливердина који би усмртио сваког човека, а они и даље лове инсекте и живе. Својевремено је претпостављало да гуштери зелене крви припадају једној блиској групи, касније је доказано да нису слични и да се разликују у начину живота. Стога је Кристофер Остин, са сарадницима, одлучио да успостави ново „дрво живота” изучивши 51 врсту аустралијских гуштера, укључујући шест са зеленом крви. Испоставило се да потоњи нису ни са ким били блиски.

Истраживачи сматрају да су преци свих гуштера имали црвену крв, а да се зелена крв појавила независно четири пута у одвојеним сојевима. Упркос уверљивим подацима, најавили су накнадна генетска испитивања да би поткрепили своје налазе. Ако се потврди да је то тачно, зашто би поједини били зелене крви?

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар