MEĐU IZMEĐU

HAKERIMA 4 MILIJARDE

129 pregleda

FBI je nedavno objavio godišnji izveštaj o uticajima sajber kriminala na žrtve u Sjedinjenim Američkim Državama, u kojem stoji da je tokom 2020. godine agenciji stigao rekordan broj slučajeva.Internet Crime Complaint Center (IC3)je prošle godine primio preko 790 hiljada pritužbi na hakerske napade, što je za oko 69% više u odnosu na 2019. godinu. Napadači su za dvanaest meseci odneli preko četiri milijarde dolara, a najveći broj žalbi odnosio se na phishing, non-payment/non-delivery prevare i iznude, dok je polovina izgubljenog novca napadačima otišla nakon mejl prevara u okviru kojih su ciljali manje kompanije.

Tokom 2020. povećao se i broj napada koji su uključivali krađu identiteta i onih koje su nudile kriptovalute u zamenu za tradicionalne. U tim slučajevima su žrtve napadačima davale podatke iz ličnih dokumenata, a nakon što su ovi stekli njihovo poverenje. Posle toga su podaci korišćeni za kompromitovanje bankovnih računa, a ukradene svote su odmah prebacivane u kriptovalute, pa im se gubio svaki trag.

Prošla godina je bila plodonosna i za ransomware, pa su velike akcije koje su napadačima donosile između jednog i dva miliona dolara, privukle nove sajber bande koje se uglavnom fokusiraju na kompanije iz Severne Amerike i Evrope. Na osnovu analize više od 500 napada, agencija Group-IB je uspela da isprati evoluciju ransomware-a, 2020. godine. Na osnovu toga se zaključilo da je ransomware scena postala veća i dinamičnija, pa je sve više onih koji na dark web lokacijama objavljuju podatke onih koji nisu platili otkupnine. Pojedini novi igrači su otpočinjali napade koje su konstruisali prema uspešnim ransomware-as-a-service modelima – programima koji nude uputstva u maniru „korak po korak i informišu o svemu – od toga kako se pronalaze žrtve, do toga kako se pregovara oko otkupnine.

Predviđa se da će sajber kriminal i dalje napredovati, te da će se napadači prilagođavati bezbednosnim promenama. Biće i sve više onih koje će privlačiti ogromne zarade, a ističe se da se već radi o industriji čija se vrednost već meri milijardama dolara.

(Izvor PX press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar