MEĐU IZMEĐU

HAOS ZBOG SUNČEVE OLUJE

316 pregleda
ESA

Kako su ranije najavili naučnici Evropske svemirske agencije (ESA) i NASA, četvrtog i petog januara 2023. godine Zemlju će pogoditi solarna oluja, koja će po proračunima do kraja ove sedmice na Zemlji izazvati haos na radio i GPS uređajima.Najavljena solarna oluja nastala je zbog snažne eksplozije na Suncu, koja se dogodila trećeg januara 2023. godine. Ova pojava se naziva perihel, a nastaje kada Zemlja dostigne najbližu tačku Suncu tokom godišnjeg kretanja.

Oluja koja se očekuje je u kategoriji manjih solarnih geomagnetnih oluja.Solarna i heliosferska opservatorija (SOHO) Evropske svemirske agencije primetila je veoma svetlo i ubrzano izbacivanje koronalne mase koja se širi od jugoistočnog kraja Sunca. Nasina opservatorija za solarnu dinamiku otkrila je udarne talase od eksplozije oko oba Sunčeva pola.Međutim, ova oluja slabog ranga verovatno neće imati trajne posledice na našu planetu i njene stanovnike.

(RTS)

SRBIJA NIJE NA UDARU

Sunce postaje sve aktivnije. Trenutno se na daljoj strani nalazi se veliko i snažno magnetno polje čije erupcije nisu usmerene ka Zemlji i Evropi, objašnjava mr Milan Stevamčević, „Galaksijin autor, koji godinama proučava zbivanja na našoj zvezdi. Međutim, magnetno polje se premešta na vidljivu stranu Sunca za dva dana i 18. januara usmeriće erupcije prema Evropi, pa i Srbiji kada će doći do pada temperature.

Prva energija koja će doneti zimu pogodiće nš kontinent 18. januara 2023. godine. Stari srpski kalendar pokazuje da su se energije susrele 8. novembra 7530, a naredni presek je Srpska nova godina u leto 7531. godine (3. aprila 2023) kada sunce u podne pređe iznad Pećke patrijaršije.

O autoru

administrator

Ostavite komentar