МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ХАРФА” КОЈУ НЕ СВИРАЈУ АНЂЕЛИ

Представљање књиге (МФ)

Представљање књиге (МФ)

На принципима који се помињу у пројекту „Харп”, пре више деценија радио је један од највећих светских умова из области електрицитета – Никола Тесла.

„Ову харфу не свирају анђели – напредак у Теслиној технологији”, назив је књиге која је представљена на Машинском факултету у Београду. Реч је о наслову америчких аутора др Николаса Бегича и Џин Менинг о Теслином патенту који је, супротно његовим хуманистичким визијама науке, довео до развоја технологија нове генерације оружја за геофизичко, климатско и психолошко ратовање. У том смислу дело представља апел светској јавности да се стане на пут даљој злоупотреби научних достигнућа за војне технологије.

 

Књига „Ову харфу не свирају анђели – напредак
у Теслиној технологији”је, како је истакнуто, инспирисана
постављањем великог радарско-антенског постројења на
Аљасци осамдесетих година прошлог века, ради изучавања
поларне светлости и радио комуникација.

Ово је трећа књига о Тесли и његовом раду у издању Машинског факултета у Београду, рекао је декан МФ, проф. др Радивоје Митровић, напомињући да је Никола Тесла у бити био машински инжењер, о чему говори и велики опус његовог стваралаштва и патената у области машинског инжењерства. Књигу ћемо као и до сада бесплатно поделити студентима МФ као подстицај за научноистраживачки рад и развој нових идеја, али и за размишљање о могућим злоупотребама науке, нагласио је проф. Митровић.

Књига је, како је истакнуто, инспирисана постављањем великог радарско-антенског постројења на Аљасци 80-тих година прошлог века, ради изучавања поларне светлости и радио комуникација. Наравно, реч је о контроверзном пројекту „Харп” (HAARP, што је скраћеница за Високофреквентивни аурорални активни истраживачки програм). Аутори фактографски износе податке о вишегодишњим експериментима чији је циљ реализација пројекта и употреба радиофреквентних технологија за вештачку стимулацију јоносфере, атмосфере и геосфере. Односно, за стварање нових врста наоружања којима се може утицати на тектонске процесе, климу, али и људску психу.

На принципима који се помињу у пројекту „Харп”, пре више деценија радио је један од највећих светских умова из области електрицитета – Никола Тесла. Зато, помињање Николе Тесле у другом делу наслова није случајно. Технологија која омогућава да се енергија путем радиофреквентних таласа шаље у јоносферу око Земље развијена је управо на основу његових открића. Проблем је, како се наводи, што тај развој не прати и Теслине моралне не погледе на злоупотребе научних открића у војне сврхе.

Момчило Милиновић

Тесла је истраживања напустио кад је током експеримената направио поремећај у јоносфери, који је довео до катастрофалног спаљивања 40 хиљда квадратних километара простора Тунгуске. То је званични податак који можете пронаћи у руским изворима, нагласио је проф. др Момчило Милиновић, експерт за системе наоружања и један од рецензената издања на српском језику.

Антенско постројење „Харп” на Аљасци је у међувремену искључено, јер је систем превазиђен још крајем 20. века. Међутим, двадесет први век се није одрекао ниједног од постављених технолошких циљева због којих је ХАРП саграђен. Шта више, развијене су нове технологије сличне намене, усавршене и знатно мањих димензија. Нови „Харп” већ је у потреби у САД, Русији, Немачкој, Великој Британији, Француској, Кини, истакнуто је на промоцији.

Владимир Давидовић

Књига је изузетно актуелна и у светлу последњих ратних сукоба, посебно у Сирији, које већ по правилу прате и неке наизглед природне катастрофе, истакао је уредник издања Владимир Давидовић. Он поред геофизичког и климатског деловања новог оружја, посебно истиче његов кортикални аспект, цитирајући једног војног стручњака: „Шта ћете да радите с вашим ракетама и авионима, ако ја могу да им успавам посаду”.

Употреба радиофрекветних таласа на људску психу уједно је и најспорније питање у овој књизи. Иако покушај развоја такве технологије делује као начуна фантастика поставља се питање морала целог човечанства, па и морала ратовања.

Промоцији књиге „Ову харфу не свирају анђели – напредак у Теслиној технологији ” присуствовали су и министри вера и заштите животне средине у Влади РС, велики број чланова САНУ и професора Београдског универзитета.

(Ивана Субашић, МФ)

О аутору

Станко Стојиљковић

2 коментара

  • Radiotalasna kontrola uma je ostvarena Wi-FI tehnologijom i mobilnom telefonijom. Ljudi su zracenjem pretvoreni u zombije ali niko ne sme da pise o tome zbog cenzure u svim medijima (cak ni da objavi knjigu o onome sto se stvarno desava, iako je ocigledno kao izlazak i zalazak sunca??)

  • Milinkovic 2001. pise o kontroli uma mikrotalasima modulisanim na 16 Hz, jedino sto nije smeo da primeti je da upravo takve koristi Mobilna telefonija, a ne “Harfa”:

    “Za ove talase se vezuju svi eksperimenti kontrole mozga, jer modulirane emisije mikrotalasa najefikasnije prolaze kroz koru mozga, inace veoma otpornu na EM zracenje niskog nivoa. To prakticno znaci da ce EM talasi sa podesenom modulacijom odlicno posluziti za prenos signala i poruka do mozga, na slican nacin kao sto su radio signali prilagodjeni da prenesu muziku ili govor do radio prijemnika”

    “Uticaj na ljudski mozak se moze ostvariti mikrotalasima moduliranim da oponasaju frekvencije mozfanih talasa. U CIA su ovi talasi dobili ime ELF. pilsirajuci. modulirani mikrotalasi ili, jednostavnije, tehnologija za daljinsku kontrolu uma (RMCT). Dr Edl je utvrdio da polje od 147 MHz, koje na nivou tkiva ima intenzitet od 0.8mV/cm2, moze da izazove specificnu reakciju mozdanog tkiva. Ove promene su se dogadjale samo kada su ELF mikrotalasi bili modulirani na frekvenciju od 5 do 20 Hz. Maksimalna stimulacija mozga dogadjala se na 16 Hz…maksimalan uticaj na mozak se ostvaruje parametrima od 450 MHz i 16 Hz ELF amplitude.”

Оставите коментар