МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ХИПЕРБОРЕЈА САХРАЊЕНА

Арктик (НАСА)

Све што је остало од древног континента сада je прекривено леденим покривачем на Арктику, а прадавно је то било део два суперконтинента. Истраживачи су, међутим, одбацили да се на негдашњем северном континенту налазила митска Хипербореја.

Руски научници из Института за геологију и геофизику нафте Трофимук открили су мистериозни континена под називом Арктида користећи палеомагнетну анализу, јавио је су руски лист „Известија”. Према налазима истраживања, копно које постоји као подводни спруд двапут се спајало у прошлости Земље – најпре као део суперконтинента Родинија пре 750 милиона година, а затим у склопу супергонтинента Пангеа, која је потрајала око 335 милиона година.

Након распада Пангее и настанка Арктичког океана, делови тзв друге Арктиде распрострли су се преко Северног пола, углавном се преобративши у арктички спруд. Ово откриће закуцало је последњи ексер у ковчег претпоставке да је Арктида била седиште митске Хипербореје, северне земље описане у старогрчким записима.

Последњи поменути континент представљао је целину пре неколико стотина милиона година када ниједна цивилизација није могла постојати, објаснио је виши научни сарадник Николај Матушкин.

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар