MEĐU IZMEĐU

HIPERBOREJA SAHRANJENA

742 pregleda

Sve što je ostalo od drevnog kontinenta sada je prekriveno ledenim pokrivačem na Arktiku, a pradavno je to bilo deo dva superkontinenta. Istraživači su, međutim, odbacili da se na negdašnjem severnom kontinentu nalazila mitska Hiperboreja.

Ruski naučnici iz Instituta za geologiju i geofiziku nafte Trofimuk otkrili su misteriozni kontinena pod nazivom Arktida koristeći paleomagnetnu analizu, javio je su ruski list „Izvestija”. Prema nalazima istraživanja, kopno koje postoji kao podvodni sprud dvaput se spajalo u prošlosti Zemlje – najpre kao deo superkontinenta Rodinija pre 750 miliona godina, a zatim u sklopu supergontinenta Pangea, koja je potrajala oko 335 miliona godina.

Nakon raspada Pangee i nastanka Arktičkog okeana, delovi tzv druge Arktide rasprostrli su se preko Severnog pola, uglavnom se preobrativši u arktički sprud. Ovo otkriće zakucalo je poslednji ekser u kovčeg pretpostavke da je Arktida bila sedište mitske Hiperboreje, severne zemlje opisane u starogrčkim zapisima.

Poslednji pomenuti kontinent predstavljao je celinu pre nekoliko stotina miliona godina kada nijedna civilizacija nije mogla postojati, objasnio je viši naučni saradnik Nikolaj Matuškin.

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar