TREĆI SMER

HIRŠOVANJE SRBIJE 

7.624 pregleda

Stanko Stojiljković

Neko nam je podmetnuo Horhea Hirša. Najviše se sumnja na njega samog. Opasno se ovde zapatio, a da nikada nije promolio nos preko naše granice. Pojedinci su počeli sve češće da se pozivaju na njegova merila, ni ja nisam imao kud.

Kao u čuvenoj narodnoj „Kud svi Turci, tu i mali Muja”.

Ispostaviće se uskoro, kao u nekoliko navrata ranije, da sam na početku i te kako zgrešio. Posle su me veličali, čak i u Šangajsku komisiju upisali. Nije im nakadno smetalo što sam prvi kukuriknuo da Beogradski univerzitet nije među 500 prvih u svetu, a neprestano su se hvalisali da je „svetski brend”.

(Podsećam na ozbiljno razlikovanje dva pojma – brend i robna marka i preporučujem knjigu međunarodnog gurua Olija Volinsa „O brendu”. A tek zloupotreba dva pojma – paradigma i revolucija! Ej, smete li na oči počivšem Milanu Vujakliji i živom Ivanu Klajnu).

Elem, Horhe Hirš se odomaćio kod nas, kao mu je deda bio solunac (ne daj bože i baba). Kad je tako, neka poradi malo za dobrobit moje zemlje. Upadnem nenajavljeno u „Gugl” i počnem da trkeljišem bazu „Gugl akademik” (Google Scholar). Samo što me srčka više puta nije strefila: jedva da naletim na ponekog naučnika s visokim Hiršovim indeksom koji još istražuje u Srbiji. Na pojedine koji se malne svakog dana slikaju i u novinama pričaju nisam na nabasao. Utekli iz baze.

Neko bi to morao da dojavi Predsedniku, da posle ne bude dockan. Potrošiće mu minute i stupce, znam da su nezajažljivi.

I nakon nekoliko meseci skockam tabelicu od stotinu najboljih srpskih naučnika iz matice i rasejanja. Iskren da budem, za neke koji su Srbiju odavno napustili prvi put sam čuo. Usput sam im se divio: vrhunski istraživači na najuglednijim fakultetima i u institutima u svetu. Milina da te obuzme.

Bojim se jedino da ih novoosnovana komisija za „odliv mozgova” pod hitno ne vrati. Šta bismo s toliko pametnih ljudi, a ima ih, najmanje, nekoliko hiljada? Ostaće ovdašnji slikajući i opisijući bez posla, pa i sastančenja, a narod će se naći u čudu jer neće imati ko da ga prosvetljuje. Za osvetljenje ne strepim, daleko je Venecuela.

A vas, poštovani čitaoci, pozivam da se u drugom štampanom broju „Galaksije” osvedočite da li sam bar delimično bio u pravu: saznaćete prvi put ko su najboljih sto srpskih naučnika u matici i rasejanju prema važećim međunarodnim merilim a.

(Ima li ikakvog smisla uznemiravati javnost ovakvim podsećanjem? Nema. Ali u trećem smeru se ionako ne zna ni šta je pametno, ni šta je glupo. Neka tako ostane).

 

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar