MEĐU IZMEĐU

HOD U VODI ZA LEPE NOGE

196 pregleda

U vodi, morskoj, rečnoj ili u bazenu, deluje blagotvorno na organizam. Ujedno može značajno oblikovati telo, a sada je pravo vreme za to.

Voda je gušća od vazduha, pa samim time vežbanje u zahteva više napora nego na kopnu, piše zadovoljna.hr.Dodatni otpor vode omogućuje aktiviranje i jačanje mišića na načine koje je teže postići na suvom, a ujedno sagori više kalorija.

Hodanje u vodi je vežba niskog intenziteta, što znači da je nežno prema zglobovima i kostima. Stvara se manji pritisak na telo, pa je pogodno za trudnice, novopečene mame, osobe koje imaju neku povredu ili su u poslednjih nekoliko meseci bile na operaciji.Istraživanje iz 2015. godine otkrilo je da se tako može povećati puls mnogo više nego hodanjem na kopnu, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a kod pacijenata sa stenozom otkriveno je da je 12 sedmica pomoglo da se poboljša njihova ravnoteža i funkcija mišića.

Kako hodati u vodi?

Iako je hodanje u vodi razumljivo samo po sebi, treba upozoriti na nekoliko stvari koje će ubrzati oblikovanje tela.Za početak pokušajte to u vodi koja je približno u nivou struka. Fokusirajte se na pravilno hodanje. Da biste to učinili, aktivirajte trup, leđa neka budu ravna i izdužena, ramena zabačena unazad, a brada podignuta.Dok hodate, držite torzo što je uspravnije moguće, bez previše naginjanja prema napred ili na bilo koju stranu.Koračajte dugim korakom i izbegavajte hodanje na nožnim prstima. Oslanjajte se celom petom. Takođe pripazite na to da zamahujete rukama dok hodate i tako održavate ravnotežu.

Kad se naviknete da hodate u nešto plićoj vodi, imajući na umu sve navedene stavke, pređite u dublju, najviše do ramena. Započnite laganim hodanjem i postupno povećavajte brzinu.

Kako ga učiniti izazovnim?

Jednom kada savladate običnu šetnju, vreme je da uključite i aktivnije vežbe. Tako ćete svom organizmu ponuditi nešto novo i omogućiti mu ranije rezultate.

Hodajući iskorak

Hodajući iskorak blagotvorno deluje na mišiće nogu i zadnjice, a da bi vežba bila primereno izvedena, voda vam mora biti najviše do struka. Da biste izveli vežbu, napravite korak prema napred desnom nogom, spustite prednje bedro tako da bude paralelno s dnom bazena ili morskog tla.Pazite da je desno koleno u nivou gležnja, ali ne i preko njega. Zadnju nogu držite što je uspravnije moguće i koračajte izmenjujući levu i desnu nogu.

Visoko podizanje kolena

Visoko podizanje kolena u vodi dodatno će aktivirati kukove, gluteuse i mišiće trupa. Da biste to ispravno uradili, zategnite trbušne mišiće i dignite desno koleno što je više moguće i podignite levu ruku. Potom isto uradite s levim kolenom i desnom rukom. Ponavljajte.

Hodajte na stranu

Ovo hodanje učiniće čuda za unutrnje i spoljašnje mišiće bedra. Da biste izveli tu vežbu, stanite bočno, izbacujući desni kuk u stranu. Potom zakoračite desnom nogom u stranu. Dovedite levu nogu u susret desnoj. Nastavite tako dok ne dođete do kraja bazena ili određene linije u moru. Potom ponovite isto na drugu stranu.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar