МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ХОД У ВОДИ ЗА ЛЕПЕ НОГЕ

Shutterstock

У води, морској, речној или у базену, делује благотворно на организам. Уједно може значајно обликовати тело, а сада је право време за то.

Вода је гушћа од ваздуха, па самим тиме вежбање у захтева више напора него на копну, пише задовољна.хр. Додатни отпор воде омогућује активирање и јачање мишића на начине које је теже постићи на сувом, а уједно сагори више калорија.

Ходање у води је вежба ниског интензитета, што значи да је нежно према зглобовима и костима. Ствара се мањи притисак на тело, па је погодно за труднице, новопечене маме, особе које имају неку повреду или су у последњих неколико месеци биле на операцији. Истраживање из 2015. године открило је да се тако може повећати пулс много више него ходањем на копну, помаже у снижавању крвног притиска, а код пацијената са стенозом откривено је да је 12 седмица помогло да се побољша њихова равнотежа и функција мишића.

Kако ходати у води?

Иако је ходање у води разумљиво само по себи, треба упозорити на неколико ствари које ће убрзати обликовање тела. За почетак покушајте то у води која је приближно у нивоу струка. Фокусирајте се на правилно ходање. Да бисте то учинили, активирајте труп, леђа нека буду равна и издужена, рамена забачена уназад, а брада подигнута. Док ходате, држите торзо што је усправније могуће, без превише нагињања према напред или на било коју страну.Корачајте дугим кораком и избегавајте ходање на ножним прстима. Ослањајте се целом петом. Такође припазите на то да замахујете рукама док ходате и тако одржавате равнотежу.

Kад се навикнете да ходате у нешто плићој води, имајући на уму све наведене ставке, пређите у дубљу, највише до рамена. Започните лаганим ходањем и поступно повећавајте брзину.

Kако га учинити изазовним?

Једном када савладате обичну шетњу, време је да укључите и активније вежбе. Тако ћете свом организму понудити нешто ново и омогућити му раније резултате.

Ходајући искорак

Ходајући искорак благотворно делује на мишиће ногу и задњице, а да би вежба била примерено изведена, вода вам мора бити највише до струка. Да бисте извели вежбу, направите корак према напред десном ногом, спустите предње бедро тако да буде паралелно с дном базена или морског тла. Пазите да је десно колено у нивоу глежња, али не и преко њега. Задњу ногу држите што је усправније могуће и корачајте измењујући леву и десну ногу.

Високо подизање колена

Високо подизање колена у води додатно ће активирати кукове, глутеусе и мишиће трупа. Да бисте то исправно урадили, затегните трбушне мишиће и дигните десно колено што је више могуће и подигните леву руку. Потом исто урадите с левим коленом и десном руком. Понављајте.

Ходајте на страну

Ово ходање учиниће чуда за унутрашње и спољашње мишиће бедра. Да бисте извели ту вежбу, станите бочно, избацујући десни кук у страну. Потом закорачите десном ногом у страну. Доведите леву ногу у сусрет десној. Наставите тако док не дођете до краја базена или одређене линије у мору. Потом поновите исто на другу страну.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар