МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ХОРМОНИ КОЧЕ КРВОТОК

Shutterstock

Утврђивање хормонског дисбаланса или неравнотеже заснива се на телесној температури, односно на томе да ли су вам руке и ноге увек хладне. Ако се често смрзавате, можда имате проблема са штитном жлездом.

Хормонске неравнотеже тешко је уочити. Kонкретно, знаци могу бити нејасни, па може бити тешко разврстати многе симптоме и одлучити ком проблему прво треба приступити. Одбор за гинекологију и здравље женских органа и специјалиста за функционалну медицину Kирин Данстон слажу се да су хормонске неравнотеже попут мрава – никад није само један. Решавање хормонске неравнотеже најважније за оптимално здравље и општу добробит – посебно за Данстон која је смршала 45 килограма враћањем својих хормона у равнотежу. Она је тако потврдила да се утврђивање хормонске неравнотеже заснива на телесној температури.

Kако хладне руке и стопала могу да укажу хормоналну неравнотежу? Kонкретно, ако се често смрзавате, та појава може да буде знак проблема са штитноом жлездом. Ова жлезда је попут батерије за ваше тело, каже Данстон, јер поставља брзину којом ваше тело сагорева гориво.Штитаста жлезда каже вашем телу да отвори масноће и покрене то гориво. Тај хормон иде у све ваше ћелије и говори им како да искористи гориво за функционисање, објашњава Данстон.

Дакле, када вам је ниво хормона штитне жлезде низак, тада неће радити ни ваша механизација. „Kао да све ваше ћелије једноставно не желе да устану из кревета. Тада сте успорени, осећате се уморно и имате лошу циркулацију. Зато се неки људи с ниским нивоом хормона штитне жлезде не могу да се загреју, тврди Данстон. Истраживање је показало да је 40 одсто учесника с ниском нивоом хормона штитне жлезде осетљиво на хладноћу.

Друга студија тврди да људи који имају нетолеранцију на хладноћу уједно имају и манифестацију хипотиреозе на кожи, пише Mind Body Green. Наравно, то не значи да ако имате хладне екстремитете, одмах имате и хормонални проблем. Лоша циркулација може се догодити из више разлога и нису сви повезани са хормонима. Данстон препоручује да сагледате ширу слику. Рецимо, ако не можете да изгубите тежину и имате проблема са спавањем, тескобом, губитком косе и хладним рукама и ногама, можда је ипак време да проверите те хормоне. „Ако имате било који од додатних симптома, то може да вас упозори на проблем са штитастом жлездом, каже Данстон и додаје да је важно што раније приступити овом проблему како би на време могли да буду откривени било какви хормонални проблеми.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар