PANDORINA KUTIJA

HRANA KOJA IZAZIVA RAK?

3.243 pregleda
Shutterstock

Studija koju su finansirali Cancer Research iz Velike Britanije i Svetski fond za istraživanje raka ukazuje da bi mogla postojati veza između industrijski prerađene hrane i povećanja rizika od raznih vrsta kancera.

Odavno se zna da su industrijski prerađeni proizvodi, poput sladoleda, šunke, grickalica i hleba, manje zdravi od svega što možete spremitiu vlastitoj kuhinji, a naučnici sada upozoravaju da bi hemikalije, boje, zaslađivači i konzervansi u njima mogli povećati rizik od raka, piše nemačka novinska agencija DPA.Studija koju su finansirali Cancer Researchiz Velike Britanije i Svetski fond za istraživanje raka ukazuje da bi mogla postojati veza između industrijski prerađene hrane i povećanja rizika od raznih vrsta kancera.

Tim istraživača sa Imperijal koledža u Londonu, koji je sproveo studiju, ocenio je da se to ne može dokazati jer se temelji na posmatranjima. Drugim rečima,na tome da su se ljudi prisećali šta su jeli.Međutim, izjavili su stanovnici Velike Britanije, gde je istraživanje sprovedeno, jedu previše prerađene hrane i pozvali su na oznake upozorenja na prednjoj strani pakovanja.Industrijski prerađena hrana sadrži sastojke koje ljudi obično ne dodaju kada sami kuvaju.Ti dodaci mogu uključivati hemikalije, boje, zaslađivače i konzervanse za produženje roka trajanja.

U ovoj ostrvskoj zemlji najčešće se jede ova industrijski prerađena hrana: kupovni hleb, gotova jela, razne žitarice za doručak, mesne prerađevine, slatkiši i keks, peciva i kolači. Ali nije svaka prerađena hrana loša. Na primer, Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva (NHS) navodi da je neke namirnice potrebno preraditi da bi bile bezbednne, poput mleka, koje se pasterizuje da se uklone bakterije.Prethodne studije ukazale su na vezu između prerađene hrane i bolesti srca, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

U novoj studiji, objavljenoj u eClinicalMedicine,istraživači su koristili podatke britanske Biobanke da ispitaju ishranu 197.426 žitenja u od 40 do 69 godina. Zdravlje im je praćeno deceniju, a takođe je analiziran rizik od razvoja raka ili smrti od ove bolesti.Studija je pokazala da je veće unošenje industrijski prerađene hrane povezano s većim rizikom od nastanka raka uopšte, a posebno od raka jajnika i mozga. Isto tako povezana je s povećanim rizikom umiranja od raka, ponajviše od raka jajnika i dojke.

Naučnici su otkrili da za svakih 10 odsto povećanja udela ultraprerađene hrane (UPF) u nečijoj ishrani postoji dva posto veći rizik od raka u celini, a 19 posto povećan rizik za rak jajnika. Na primer, ako je neko imao nula UPF, rizik je rastao za svakih 10 postotaka povećanja konzumacije.Svaki porast od 10 posto bio je povezan i sa šestopostotnim povećanjem rizika smrti od raka, 16 odsto povećanim rizikom od raka dojke i 30 posto povećanim rizikom od raka jajnika.Te veze bile su potvrđene čak i nakon uzimanja u obzir činilaca koji mogu projeniti rezultate, kao što su vežbanje ili indeks telesne mase (BMI).

Naučnici su istovremeno otkrili da su ljudi koji su imali najviši (obično 41 odsto) iznos industrijski prerađene hrane u ishrani imali 7 posto veći rizik od raka u odnosu na one s najmanjim unosom te hrane (9 posto udela u ishrani).Dr Ešter Vamos, glavna autorka studije: Ova studija pridodaje se sve većem broju dokaza da ultraprerađena hrana verovatno negativno utiče na naše zdravlje, uključujući rizik od raka. S obzirom na velike količine unošenja kod odraslih i dece u Ujedinjenom Kraljevstvu, to ima važne implikacije na buduće zdravlje. Iako ona ne može dokazati uzročnost, drugi dostupni dokazi pokazuju da bi smanjenje ultraprerađene hrane u ishrani mogli pružiti važne zdravstvene prednosti.” Dotična naučnica je dodala da su potrebna dalja istraživanja da bi se potvrdili nalazi i razumele najbolje javnezdravstvene strategije za smanjenje raširene prisutnosti i štetnosti ultraprerađene hrane u idhrani.

Dr Kjara Čang, koja je takođe učestvovala u studiji, izjavila je da prosečni Britanac više od polovice dnevnog energetskog unosa dobija ultraprerađene hrane: „To je izuzetno mnogo i zabrinjavajuće jer se ultraprerađena hrana proizvodi od industrijskih sastojaka i često koristi prehrambene aditive za prilagođavanje boje, ukusa, konzistencije, teksture ili produženja roka trajanja. Naša tela možda neće reagovati na isti način na ultraprerađene sastojke i aditive kao na svežu i hranljivu minimalno prerađenu hranu.Međutim, ultraprerađena hrana je svuda i reklamira se niskim cenama i atraktivnim pakovanjem. Potrebne su jasne oznake upozorenja na prednjoj strani pakivanja za ultraprerađenu hranu da bismo potrošačima pomogli u izboru, a porez na šećer trebalo bi proširiti na ultraprerađena gazirana pića, pića na bazi voća i mleka i druge ultraprerađene proizvode.”

Dr Panagiota Mitrou, direktorka istraživanja i inovacija u Svetskom fondu za proučavanje raka, izjavila je: Rezultati prve britanske studije te vrste značajni su jer je to najopsežnija procena ultraprerađene hrane i rizika od raka. To pridonosi rastućim dokazima koji povezuju ovu hranu s rakom i drugim zdravstvenim stanjima. I dodala da bi trebalo ograničiti jedenje brze hrane i druge prerađene hrane s visokim udelom masti, skroba ili šećera: Za maksimalnu korist preporučujemo da celovite žitarice, povrće, voće i mahunarke budu glavni deo vaše uobičajene ishrane.”

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar