МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ХУАВЕЈ” ПРЕСТИГАО „ЕПЛ”

Илустрација (Јутјуб)

Према најновијем извештају, „Хуавеј” је прошле године премашио „Епл” по броју испоручених телефона широм света. На тај начин постао је други највећи произвођач на свету. Јужнокорејски „Самсунг” и даље држи прву позицију. Иако је светско тржиште телефона опало за 1 посто, и упркос санкцијама које су САД наметнуле Kини, овај произвођач са Далеког истока, повећао је број испорука у својој земљи где иначе држи 40 посто тржишта.

У току године, кинески произвођач је продао око 240 милиона телефона, у поређењу са „Еплом” који је продао око 200 милиона. „Самсунг” држи неприкосновену прву позицију са 300 милиона продатих уређаја у 2019. години. Међутим, кинески произвођачи „Ксиаоми” и „Опо” такође су високо позиционирани када су пошиљке њихових модела у свету у питању: постали су четврти и пети произвођач мобилних телефона на свету. Да у првих пет, постоје три кинеска произвођача свакако брине остале који покушавају да ухвате корак са конурентима који нуде приступачне а квалитетне уређаје.

Још једно изненађење је свакако и невероватан успех Apple iPhone 11 модела, који је допринео томе да „Епл” задржи титутлу произвођача који је највише зарадио у последњем тромесечју 2019, што се десило први пут у последње две године. И док целокупно светско тржиште телефона опада, произвођачи се надају да ће са доласком 5G телефона, у следећих годину дана, поново кренути правцем који би они желели. Требало би имати у виду да у ове бројке улази и „Хуавеијев” подбренд „хонор” чији модели су углавном намењени млађој популацији.

(Извор PC Press)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар