MEĐU IZMEĐU

„HUAVEJ” PRESTIGAO „EPL”

277 pregleda

Prema najnovijem izveštaju, „Huavej” je prošle godine premašio „Epl” po broju isporučenih telefona širom sveta. Na taj način postao je drugi najveći proizvođač na svetu. Južnokorejski „Samsung” i dalje drži prvu poziciju. Iako je svetsko tržište telefona opalo za 1 posto, i uprkos sankcijama koje su SAD nametnule Kini, ovaj proizvođač sa Dalekog istoka, povećao je broj isporuka u svojoj zemlji gde inače drži 40 posto tržišta.

U toku godine, kineski proizvođač je prodao oko 240 miliona telefona, u poređenju sa „Eplom” koji je prodao oko 200 miliona. „Samsung” drži neprikosnovenu prvu poziciju sa 300 miliona prodatih uređaja u 2019. godini. Međutim, kineski proizvođači „Ksiaomi” i „Opo” takođe su visoko pozicionirani kada su pošiljke njihovih modela u svetu u pitanju: postali su četvrti i peti proizvođač mobilnih telefona na svetu. Da u prvih pet, postoje tri kineska proizvođača svakako brine ostale koji pokušavaju da uhvate korak sa konurentima koji nude pristupačne a kvalitetne uređaje.

Još jedno iznenađenje je svakako i neverovatan uspeh Apple iPhone 11 modela, koji je doprineo tome da „Epl” zadrži titutlu proizvođača koji je najviše zaradio u poslednjem tromesečju 2019, što se desilo prvi put u poslednje dve godine. I dok celokupno svetsko tržište telefona opada, proizvođači se nadaju da će sa dolaskom 5G telefona, u sledećih godinu dana, ponovo krenuti pravcem koji bi oni želeli. Trebalo bi imati u vidu da u ove brojke ulazi i „Huaveijev” podbrend „honor” čiji modeli su uglavnom namenjeni mlađoj populaciji.

(Izvor PC Press)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar