MEĐU IZMEĐU

„HUAVEJ” SKUPO KOŠTA SAD

368 pregleda

U jeku svetskih dešavanja i spora između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, rasplet velikih IT kompanija i njihovih uloga se ne nazire. Ono što znamo jeste da nije tako jednostavno samo zaustaviti globalne procese koji se dešavaju godinama unazad. Upravo zbog toga, objavljeni su podaci koji pokazuju koliko će finansijski boleti Sjedinjene Američke Države ako zaista reše da kompletno iz svojih mreža izbace infrastrukturu kompanija Huavej”i ZTE.

Opasnost po nacionalnu bezbednost ili čist ekonomski interes?Od početka spora između Narodne Republike Kine i Sjedinjenih Američkih Država nameće se pitanje da li su Kinezi stvarno negde pogrešili, pokušali da vrše globalnu špijunažu, ili se SAD samo boje da Kina može da ima nadmoć u nekim segmentima na globalnom planu. Izgleda da je posredi ekonomski interes, i zapravo ništa više od toga.

Podaci saveznih država u SAD pokazuju da će za celokupnu zamenu mrežne infrastrukture biti potrebno oko 1,8 milijardi dolara, što je čak i za američke uslove i njihove budžete trenutno previše novca. Pitanje je hoće li ZTE i Huave”j zaista biti izbačeni iz američke mrežne infrastrukture, a njihove komponente zamenje drugim, pozdanijim. Činjenica je da je „Huavejučestvovao u svim delovima sveta u izgradnji 5G mreže, i sada nije lako niti jeftino uraditi kompletnu zamenu.

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar