MEĐU IZMEĐU

„HUAVEJ” U KRAGUJEVCU

274 pregleda

„Huavej oprema vredna dva miliona dolara, koju je Narodna Republika Kina donirala za potrebe Gradskog data centra, stigla je u Kragujevac, i Centar bi trebalo da počne sa radom polovinom novembra.

 Kako je za lokalni portal najavio Danilo Savić, član Gradskog veća za elektronsku upravu i „pametan grad”, građani Kragujevca će ubuduće lakše i brže dolaziti do realizacije zahtevanih usluga bez odlaska na šaltere preduzeća ili uprava, zahvaljujući primarnom Data centru u kome će se čuvati podaci grada, gradskih uprava, svih javnih preduzeća i ustanova koji su u okviru nadležnosti grada.

Inače, u Kragujevcu je u toku izgradnja i Državnog data centra za upravljanje i čuvanje podataka, površine 11.000 kvadratnih metara, u koji će Vlada Republike Srbije uložiti više od 30 miliona evra. Očekuje se da će ovaj centar, koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, biti završen do jula sledeće godine, a za korišćenje njegovih kapaciteta zasad su zainteresovani „Majkrosoft”, IBM, „Orakl” i Banka Poštanska štedionica. Kragujevac je interesantan kineskoj kompaniji „Huavej” i u smislu da ovaj tehnološki gigant planira da otvori regionalni centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu, a koji će se nalaziti upravo u zgradi Državnog data centra.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar