MEĐU IZMEĐU

I ALGORITMI I ČOVEK

244 pregleda

Robotizacija podiže efikasnost radne snage i određena je željama i potrebama korisnika. Daleko smo od toga da će roboti i algoritmi u potpunosti zameniti čoveka, kaže direktor kompanije „Saga” Nebojša Bjelotomić. Tehnologija ne menja tržište, već ga menjaju navike korisnika, koji traže sve bržu uslugu.

„Kola koja se sama voze još dugo će imati nekog ko ih nadzire, pre će na primer nestati benzinske pumpe, kakve danas postoje. Kompanije u regionu već uveliko razrađuju strategije šta će raditi sa nekretninama i zaposlenima na benzinskim pumpama. Zato sada imate male samousluge i restorane na pumpama, tu možete platiti račune, imate razne usluge, jedna vrata se zatvaraju, druga otvaraju…”, kaže on.

Na pitanje kako se prilagoditi brzim promenama i da li će automatizacija mnoge ostaviti na margini, Bjelotomić kaže da mi nismo imali naviku da učimo čitav život, a sada ćemo morati da menjamo te navike, moraćemo konstantno da učimo, napredujemo.

„Ne verujem da je ova revolucija veći problem od prethodnih, kada smo iz poljoprivrede prešli u industriju, kada smo se selili iz sela u gradove, čak mislim da nova industrijska revolucija ostavlja više vremena da se za promene pripremimo”, ocenio je direktor kompanije „Saga”.

(Izvor N1)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar