МЕЂУ ИЗМЕЂУ

И АЛГОРИТМИ И ЧОВЕК

Небојша Бјелотомић (Н1)

Роботизација подиже ефикасност радне снаге и одређена је жељама и потребама корисника. Далеко смо од тога да ће роботи и алгоритми у потпуности заменити човека, каже директор компаније „Сага” Небојша Бјелотомић. Технологија не мења тржиште, већ га мењају навике корисника, који траже све бржу услугу.

„Kола која се сама возе још дуго ће имати неког ко их надзире, пре ће на пример нестати бензинске пумпе, какве данас постоје. Kомпаније у региону већ увелико разрађују стратегије шта ће радити са некретнинама и запосленима на бензинским пумпама. Зато сада имате мале самоуслуге и ресторане на пумпама, ту можете платити рачуне, имате разне услуге, једна врата се затварају, друга отварају…”, каже он.

На питање како се прилагодити брзим променама и да ли ће аутоматизација многе оставити на маргини, Бјелотомић каже да ми нисмо имали навику да учимо читав живот, а сада ћемо морати да мењамо те навике, мораћемо константно да учимо, напредујемо.

„Не верујем да је ова револуција већи проблем од претходних, када смо из пољопривреде прешли у индустрију, када смо се селили из села у градове, чак мислим да нова индустријска револуција оставља више времена да се за промене припремимо”, оценио је директор компаније „Сага”.

(Извор Н1)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар