MEĐU IZMEĐU

I LAŽNI SMEH KORISTAN

132 pregleda
Shutterstock

Često se kaže da je smeh najbolji lek, a u proseku ljudi se smeju 17 puta dnevno.

„Fizički čin smejanja, pumpanje dijafragme da bi se izbacio vazduh iz pluća, pokreće endorfin u mozgu, kaže Robin Dunbar, profesor emeritus evolucioe psihologije na Univerzitetu Oksford i dodaje:„Endorfini vas čine opuštenima, srećnima i smanjuju uticaj kortizola, hormona stresa.Endorfini takođe pomažu u oslobađanju azotnog oksida, hemikalije koja pomaže da se opuste napeti mišići, pojačavajući efekte protiv stresa. Azotni oksidi, takođe, širi krvne sudove, što može doprineti pojašnjenju razloga zašto smeh snižava krvni pritisak, prenosi Indeks.hr.

Da li i lažni smeh može da pomogne?Iako prirodni, spontani smeh ima najsnažniji uticaj, postoje dokazi da čak i lažni smeh može da smanji našu podložnost stresu.„Kad koristite mišiće lica uključene u smeh, to šalje povratnu informaciju mozgu, koji zatim oslobađa hemijske glasnike, kao što je serotonin, koji poboljšavaju naše raspoloženje, objašnjava dr Natali van der Val, vanredna profesorka sa Tehnološkog univerziteta Delft u Holandiji i stručnjak za kognitivnu i socijalnu psihologiju.

Pregled studija o terapiji smehom, objavljen u časopisu Social Science and Medicine2019. godine, otkrio je da je 18 od 19 pokazalo jasan pozitivan uticaj takve terapije na ljude pod stresom.Naime, nije potrebno čak ni previše vremena da rezultati nastupe: studija istraživača iz Nemačke i Kanade iz 2021. pokazala je da čak i samo jedna 30-minutna seansa terapije smehom može da smanji nivo kortizola.Dr Van der Val kaže da bi trebalo dapokušate da pronađete nešto što će vas nasmejati na minut, dva u toku dana i pretvorite to u dnevni ritual, poput pranja zuba. Što vam to više postane navika, to će vam postati lakše.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar