МЕЂУ ИЗМЕЂУ

И МАЧКЕ СУ УГРОЖЕНЕ

Илустрација (depositphotos natiZR)

Истраживање које су спровели научници с Ветеринарског научно-истраживачког института у кинеском граду Харбину, показало је да су мачке подложне обољевању од Ковид-19 и да могу међусобно да се заразе, али није утврђено да ли могу да инфицирају људе.

Како се наводи у истраживању, које је објављено на сајту bioRxiv, група научника је истраживала подложност ласица и животиња које се налазе у блиском контакту с људима зарази од SARS-CoV-2. Наиме, због брзог ширења вируса корона у целом свету све чешће се изражава бојазан да ли кућни љубимци могу бити преносиоци заразе и инфицирати своје власнике.

„Открили смо да се SARS-CoV-2 слабо преноси на псе, свиње, кокошке и патке, а много чешће на ласице и мачке. Такође, установили смо да се вирус преноси на мачке ваздушно-капљичним путем, наводи се су истраживању.

Истовремено, други научници, чије мишљење је објавио часопис Nature, сматрају да су резултати истраживања кинеских стручњака прилично интригантни, али саветују власницима мачака да не брину.

„Резултати су засновани на лабораторијским експериментима, приликом којих су малом броју животиња циљано убризгаване високе дозе вируса SARS-CoV-2, а они нису показали стварну повезаност између људи и њихових кућних љубимаца, истакла је познати вирусолог Линда Саиф с универзитета америчке државе Охајо.

Према њеним речима, како наводи часопис,  да заражене мачке могу да излуче довољне количине патогена вируса корона да би заразиле човека. Она је такође истакла да ниво преносивости вируса међу мачкама није посебно висок и додала да је у овој области потребно још истраживања, укључујући оне у којима ће се мачкама давати различите дозе вируса да би се утврдило могу ли га пренети другим мачкама. Поред тога, у часопису се наводи да су научници успели да утврде да су обољевању од Ковид-19 изузетно подложне и ласице, због чега су, по мишљењу стручњака, ове животиње погодне за тестирање потенцијалних вакцина и лекова.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар