MEĐU IZMEĐU

I PČELE SE VAKCINIŠU!

145 pregleda
Shutterstock

Pčelari u Sjedinjenim Državama uskoro će moći da nabave vakcinu i spasu medonosne pčele od najrazornije bolesti koja danas preti. Lijek je osmislila biotehnološka kompanija Animal Health, a namenjen je da zaštiti od američkog gnjiljenja legla (AFB), oboljenja koje uzrokuje bakterija Paenibacillus larvae.Cepivo se unosi u hranu za radilice da bi dospelo u matičnu mleč kojom se hrani matica. Bakterija napada larve medonosne pčele. Jednom kada zarazi košnicu, teško ju je iskoreniti. Do sada je jedino delotvorno bilo paljenje košnica, alata i pčela.

Sve spore koje ne izgore mogu preživeti 70 ili više godina i zaraziti sledeću koloniju koja im se nađe na putu. Nažalost, bakterija može nadvladati celu košnicu za samo tri sedmice i pčelari često nemaju dovoljno vremena za pravovremenu reakciju, piše Science Alert.Kompanija Dalanje 2022. sponzorisala kontrolisano ispitivanje bezbednosti i delotvornosti vakcine protiv AFB-a i dobila odlične rezultate. Ne samo da je lek zaštitio radilice i maticu od uginuća, nego je stvorio imunitet sledećoj generaciji zbog svog delovanja na jajnike matice.

Američko Ministarstvo poljoprivrede dodeliće dvogodišnju uslovnu licencu za novo cepivo, a postoji velika verovatnoća da će dozvola biti produžena. Kompanija će sledeće dve godine pčelarima u SAD deliti ograničenu količinu vakcina. Ako sve bude u redu, pčelarima bi trebalo biti omogućen pristup leku.

Globalni pad medonosnih pčela ozbiljan je problem u modernom društvu. Samo u SAD se zbog intenzivnih poljoprivrednih metoda, štetnih pesticida, klimatskih promena i drugih činilaca od 1962. populacija smanjila za 90 posto. Ovakva situacija ne utiče samo na ekosistem, već i ugrožava trećinu globalne opskrbe hranom.Nedavna studija Univerziteta Harvard je pokazala da neadekvatno oprašivanje smanjuje globalni prinos voća, povrća i orašastih plodova za tri do pet odsto. Dakle, cepivo koje štiti pčele moglo bi na kraju zaštiti i nas.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar