ТАКНУТО ЋАКНУТО

И РОБОТИ СУ РАСИСТИ

Предрасуде природне (Википедија)

Предрасуде нису феномен својствен искључиво људима, те би и машине могле да их науче једне од других – тврде стручњаци из области информатике и психологије.

Истраживање Универзитета у Kардифу и Технолошког института Масачусетс (МИТ) наводи на закључак да дискриминација може да се јави и међу роботима и да „интелигентне машине могу лако да испоље такве склоности”.

На основу компјутерских симулација, тим научника открио је да машине уче од људи, а затим једне од других. Од робота је тражено да дају донације некоме из властитог тима или из друге групе на основу репутације појединца. Током времена је урађено безброј симулација, а научници су схватили да вештачка интелигенција учи од других робота да даје донације само онима који су у сличној ситуацији.

Испоставило се да вештачка интелигенција „ажурира ниво предрасуда тако што првенствено копира оне које се исплате после краћег времена, што значи да за такве одлуке нису нужне напредне когнитивне способности”.

„Пошто смо безброј пута поновили те симулације, почињемо да схватамо како се предрасуде развијају и услове који их подстичу, односно спречавају”, каже коаутор студије професор Роџер Витакер са Института за истраживања криминала и безбедности Универзитета Kардиф. „Наше симулације показују да су предрасуде биле моћна снага природе и током еволуције и да лако могу да постану подстицај у виртуелној популацији, а на штету шире повезаности с осталима”.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар