ДИГИТАЛНИ ДОМОРОЦИ

ИАКО ВЕЛИКИ, А СТАЈЕ У ЏЕП

Huawei-Mate-X-s

Потреба за паметним уређајима све је већа. Корисници су постали захтевни. Екран уређаја треба да буде довољно велики да нам корисничко искуство буде што боље, а опет мали да стане у џеп. Батерија треба да издржи два дана, а уређај ради без застајкивања без обзира на број отворених апликација. Овако би свако од нас описао свој савршени уређај.

Побољшањем старог склопивог Mate X, „Хуавеј је направио велики корак на тржишту и понудио у исто време и иновацију, прехиси Index.hr.

О екрану све најбоље

Склопиви облик је најимпресивнији део. Можете га користити као нормалан телефон, а кад вам затреба, расклопите га да послужи као таблет. Чак и када је у склопивом облику, екран је величине 6,6 инча. Резолуција је у овом облику 2480×1148, а одлична је вест и да је довољно светао, па ћете га моћи безбрижно користити и на плажи док сија најјаче сунце. Екран није потребно расклопити како бисте написали мејл или погледали видео, те да у склопивом режиму можете сасвим нормално обавити све што вам падне на памет.

Но кад га расклопите, ваш телефон постаје 8-инчни таблет, резолуције 2480×2200. Савршен за оне који су досад телефоне користили за читање књига, гледање филмова или обављање пословних задатака. „Хуавеј је одиграо паметно, па је екран поставио споља, што омогућава коришћење оба екрана чак и када је телефон склопљен. Савитљиви екран направљен је од полимерног слоја заштите и флексибилне пластичне OLED плоче. Кад се користи у расклопљеном облику, део који се савија је неприметан, раван и углађен. А да бисте екран развукли по пуној дијагонали, потребно је само притиснути црвено дугме које се налази испод камере.

Пошто  је екран с обе стране телефона, мало треба припазити где га стављамо и како га носимо. Имајте на уму да нема ни 3,5 милиметарски улаз за слушалице, али то је нешто на што сте се већ навикли ако користите неки од flagship паметних телефона који је изашао у задњих годину-две.


Најбоља селфи камера

Док тржиште преплављују паметни уређаји с „најбољим селфи камерама, овај селфи камеру и нема. Уређај Mate Xs као селфи користи главну камеру, па онда импресивни селфији и нису превелико изненађење. Уређај снима и одличне фотографије помоћу четири камера с потписом реномираног бренда Leica. Камера користи сензор од 40 мегапиксела, телефото сензор од 8 мегапиксела, ултраширокоугаону камеру од 16 мегапиксела и сензор за дубину. Споменимо и импресиван зум, фотографисати можете с 30x зумом, а снимати видео с 10x зумом. Оптички зум је три пута, што је већини корисника сасвим довољно.

Побољшања у односу на претходни

Huawei Mate Xs је први склопиви телефон који подржава рад у 5G мрежи. Та технологија омогућава бољу графику, брже радње и изврсну повезаност. И ово је највећи помак у односу на Huawei Mate X из 2019. Нови chipset гаранција је да ће телефон радити беспрекорно чак и код екстремног мултитасковања, играња најзахтевнијих игрица, а и код праћења преноса високог квалитета. Са расклопљеним телефоном имате огромну површину на којој стварно можете мултитасковати до миле воље. И то у две опције – Smart Multi-Window опцији, али и dual-split екрану.


Mate xs подржава и функцију Floating Windows, па кад вам пристигне нови мејл, а ви гледате видео, можете га отворити унутар прозорчића и прегледати без заустављања видеа. Има на располагању 8 гигабајта RАМ-а и 256 гигабајта интерне меморије коју је могуће проширити уз помоћ Huawei NМ меморијских картица. Mate Xs има батерију од 4500 мАх, која се од нуле до 85 посто може напунити у само 30 минута. Од свог претходника требало би да има бољи век трајања батерије захваљујући енергетски делотворнијем хардверу. Цена није мала, али није ни телефон. Нови Mate Xa коштаће 2.499 евра.

Нова AppGallery

Овај модел ће бити један од првих уређаја који ће се лансирати сa AppGallery продавницом, „Хуавејевом платформом за дистрибуцију апликација на коју из дана у дан пристижу нове апликације. У AppGallery наћи ћете неке од популарних апликација, попут Vibera, Deezera, Microsoft Officea, Booking.com и других, а оне које не можете пронаћи могуће је врло једноставно инсталирати преузимањем са службених страница самих апликација или од трећих страна.

Купити га или не?

Као и код куповине сваког уређаја, све је ствар личног укуса и потреба.

Huawei Mate Xs моћан је уређај који корисницима пружа оно што су можда дуго чекали – дуготрајну батерију, велики екран који може постати још већи, нови врхунски chipset и изврсну камеру. И све то у уређају врхунског дизајна који, кад је склопљен, и даље можете спаковати у џеп.

Препоручујемо га онима који већ дуго прижељкују уређај за лакше писање мејлова, на којем се може пратити стримовање врхунског квалитета и радити у две апликације истовремено, чак и онима којима smartphone никад није довољно велики.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар