TREĆI SMER

IL’ LOMAČA, IL’ GLAVNJAČA

6.706 pregleda

Na 280 stranica sitnog sloga satkao je začuđujuću i zaprepašćujuću optužnicu za olako trošenje para, u kojoj nije poštedeo maltene nikoga za koga je ustanovio da je umešan.


Stanko Stojiljković

Iz naslova je sve jasno. Il’ će knjiga „PROMISk-19: teške pare za laku nauku biti spaljena kao jeretička, s piscem svakako, il’ će neko(i) koga(je) je on oklevetao otići u aps. Trećeg ishoda nema, osim u trećem smeru; ako je neko voljan, tamo ja šaljem.

(U Glavnjači su decenijama ispitivani politički protivnici, a meni je samo poslužila za rimovanje).

Naučni savetnik Instituta za nuklearne nauke „Vinča u penziji, dr Filip Rake Vukajlović, naoštrio je tastaturu i napisao (po mnogo čemu nesvakidašnju) hroniku nadmetanja za novac iz PROMIS-a, koji dodeljuje novoosnovani Fond za nauku. Kao što poetični naziv programa (ako se čita na engleskom) nagovešćuje, trebalo je podržati mlade istraživače, tek ovenčane doktoratom, čije bi zamisli i ostvarenja osvežili i unapredili srpsku nauku.

Lepo zamišljeno, nema šta. Čim sam čuo za ovo, pomislio sam da se država, napokon, dosetila da donekle uspori nezaustavljivi „odliv mozgova. Ionako niko ne prati kuda mladi srpski „pametni janičari odlaze.

Ali iskusni fizičar koji je, kako navodi od 1991. do 2013. (do odlaska u mirovinu), bio recenzent u dva najuglednija naučna časopisa iz fizike – Physical Review i Physical Review Letters – odmah je posumnjao. (Proveru prepuštam drugima). I na samom početku zapisao:„Sama ideja da se ovoliki novac daje na ,slobodne teme’ je otpočetka besmislena, toliko da je to normalnom ljudskom umu nepojmljivo. I da se to radi pošto je poslednjih deset godina potrošen kredit od 420 miliona evra, navodno podignut za nauku, a da je od njega u pravu nauku otišlo manje od 10% tog novca. I da niko za to nije odgovarao. Za PROMIS se Srbija zadužila kod Svetske banke, kako piše, „pod još neobjavljenim uslovima.

A onda je u martu naišla korona, pa je dr Filip Rake Vukajlović morao u karantin. Ako mu je za utehu, ni ja nisam bolje prošao. I ne dangubeći počeo je prilježno da čita odobrene projekte i usput da gugla. Ispostaviće se da se iz čitanja i guglanja ispilila knjiga s početka, koju je sam izdao, a propisano zaveo kod Narodne biblioteke Srbije.

Na 280 stranica sitnog sloga satkao je začuđujuću i zaprepašćujuću optužnicu za olako trošenje para, u kojoj nije poštedeo maltene nikoga za koga je ustanovio da je umešan. Ređaju imena i prezimena akademika, redovnih profesora, doktora nauka i državnih zvaničnika, sa rođačkim i interesnim vezama, sve u u duhu ko je kome namestio. Svakome je, bez okolišenja, poimence skresao u brk. Dobro, ponekoga je pohvalio, ali to je kap u moru.

(Ko žudi da sazna imena, neka se obrati Starim Latinima. Možda su, najzad, odustali od svoje opomene: Nomina sunt odiosa).

Čudi me što do dana današnjeg nema nikakvog odjeka, barem zvaničnog, k’o da se radnja ovog krimi romana odigrava u nepoznatoj zemlji. A knjiga se – kako su me obavestili – uveliko prodaje u ovdašnjim knjižarama!

Naposletku je dr Filip Rake Vukajlović uzjahao belog mermernog lava i slikao se za zadnju koricu. Prednju je prepustio Milošu Šobajiću.

Don Kihot ili Đordano Bruno? Znaćemo posle spaljivanja.

(Drugi put sam, poštovani čitaoci, prekršio obećanje da nijedan napis iz štampane „Galaksije neće osvanuti u elektronskom izdanju. Nadam se da ćete mi opet oprostiti, imajući u vidu važnost teme).

O autoru

administrator

4 komentara

 • Da krenem od onoga da se odavno zna da u nauci srpskoj ima nečeg trulog. Dr Vukajlović je hroničar tog urušavanja i sad čekamo reakciju. Toliko smo oguglali na afere da nas neće iznenaditi da se i ovo stavi pod tepih.
  Na proslavi 100 godina BU je istaknuto da je akademska čestitost ponovo na delu, vreme je da se na naučnu čestitost obavežu svi koji pretenduju da se zovu istraživačima.

 • Hvala bogu kad ima ovakvih ljudi! A, kako izgleda, nadležni i lica pomenuta u knjizi odlučili su se za taktiku ćutanja, ignorisanja.

 • CESTITAM STANKO,

  VRSTAN NOVINAR, IZTUZETAN ČOVEK, KOJI JE ZNANJE PRETVORIO U NAUKU.

  TEKSTOVI SU ZA UCENJE. U SVAKOM SE KRIJE NESTO STO NI NAJVECI NASI ZNALCI NE ZNAJU!

  ČESTITAM DRAGOM PRIJATELJU I SREĆNO.

  JER, NA TITASNIKU SU IMALI SVE SAMO SREĆU NISU IMALI!

  POZDRAV I ČVUAJ SE!

  B. GULAN

  063 8 666 527

 • Zahvaljujem na pohvala i čestitkama, iako sam se bavio svojim novinarskim poslom. Svako dobro vam želim! Stanko Stojiljković

Ostavite komentar