ДИГИТАЛНИ ДОМОРОЦИ

ИМАТЕ ЛИ ТАЈНИ БРОЈ

Pexels

(и како да до њега дођете)

Замислите га као секундарну адресу е-поште – ону коју користите за регистрацију за сва она насумична чланства и кодове за попуст. Када вам је на располагању тај други, споредни број, мање је важно ко га има или да ли ће компанија која га продаје бити хакована.

Ваш телефонски број никада није требало да вам буде дозвола за приступ вашем животу. Тај низ од одређеног броја цифара вероватно вас већ годинама прати широм света и широм интернета. Током тог времена, сасвим сигурно сте га делили – добровољно или на било који други начин – свакој особи, ресторану, платформи друштвених медија или интернет продавници која је то од вас затражила. То је проблем. За неког ко је посебно мотивисан, тај број је нит која, ако настави да је прати, може да му открије цео ваш дигитални живот, може да вам уништи приватност, провали у банковни рачун или украде идентитет. Али то не мора да буде тако.

Ипак, могуће је да смањите опасност у којој се налазите када се ваш број телефона истовремено користи као јавни идентификатор и као кључ којим су заштићене све ваше тајне. Све што треба да урадите је да узмете и одржавате други број телефона. Срећом, ако се томе посветите сваки дан, поступак и није толико сложен, али то делимично решење представља само изузетно скупу привремену меру у систему који већ одавно не функционише. Међутим, морамо негде да почнемо.

Ваша безбедност

Ако се број телефона нађе у погрешним рукама, може да постане опасно оружје. Ако користите било коју врсту савремених услуга на мрежи – е-пошту, интернет банкарство, размену крипто валута – сасвим је сигурно да је ваш број мобилног телефона повезан с тим налозима. Често се у случају кад заборавите лозинку, ти налози ослањају на бројеве телефона за ресетовање лозинке. Другим речима, прави кључ за отварање налога на мрежи није лозинка, већ телефонски број власника налога.


(Unsplash)

Неколико пута смо се и сами уверили како бројеви телефона могу да се злоупотребе. Замена (swap) SIM картице телефона жртве, једноставан је поступак који подразумева позивање и убеђивање мобилног оператера да преусмери циљани телефонски број на SIM картицу по избору хакера, који тако врло једноставно може да покупи сав износ у крипто валути жртве. Ако приступите нечијој говорној пошти – што је лакше него што бисте очекивали – можете да присвојите све његове (или њене) налоге на мрежи.

Или једноставније, помоћу услуге Whitepages Premium, злонамерна особа може да сазна многе детаље о вашем животу који не би требало да буду јавно доступни, као што су адресе на којима сте некада живели или имена чланова ваше породице, само уз помоћ вашег броја телефона. Неки од тих детаља могу да буду одговори на питања при враћању изгубљене лозинке. У том случају, међутим, да би вас хакери напали на тај начин, треба да знају телефонски број који сте повезали са најосетљивијим налозима на мрежи. Нажалост, с обзиром на то да се хакерски напади, упади у податке и откривања података догађају стално, нападачима је релативно лако да открију ваш број.

Чак и ако подаци до којих хакери дођу могу бити стари неколико година, дакле можда и застарели, то није случај с бројевима телефона. У Америци, на пример, тај невољни став о промени броја телефона представља ризик по безбедност и приватност. Постоји неколико случајева у којима ће вам тај други, тајни телефонски број добро доћи. Одржавањем одвојене телефонске линије коју искључиво повезујете са својим најважнијим налозима – нпр. рачуном у банци и примарном е-поштом – можете значајно да смањите могућност да вас хакери циљано нападну користећи ваш телефон.

Ваша приватност

Када сте последњи пут променили број телефона? Вероватно, као и већина људи, пре ко зна колико година, што може да има прилично озбиљне последице на очување ваше приватности. Мноштво компанија, наравно, купује, дели или на неки други начин добија приступ телефонским бројевима, и то не само својих клијената. Вероватно не можете да препознате називе, као што су Spy Dialer Inc, Acxiom LLC или Applecart, али сасвим је сигурно да оне познају вас. Они који се баве трговином података настављају даље да деле те бројеве телефона, а они прикупљају све више и више повезаних података о њиховим власницима.


(Pexels)

Промена броја телефона је заиста огроман подухват због свих оних места које посећујете само због тога што сте људско биће, како каже један од стручњака. При том се не мисли само на лекарске ординације или банке. Да ли сте дали број телефона у локалној продавници пића која вам је понудила картицу лојалности? Сетићете се и сами многих других места која често посећујете и којима се из неког разлога дали свој број телефона. Све су то драгоцене тачке података којима тргује мноштво невидљивих компанија, које све заједно, образују непотпуну слику вашег живота и које ће се вас стално прогањати да би ту слику употпуниле.

Индустрија оглашавања гради базе података и профиле клијената, а користе податке, као што су бројеви телефона, локације, а веома често и њихову комбинацију. Такви поступци омогућавају продавцима да извуку застрашујуће тачне закључке које људи често погрешно сматрају нападним надзором.

Тај други телефонски број користите другачије него што је описано у претходном одељку овог чланка у вези са ресетовањем лозинки. Други број је ваш „споредни број и није везан за ваше право име. Замислите га као секундарну адресу е-поште – ону коју користите за регистрацију за сва она насумична чланства и кодове за попуст. Када вам је на располагању тај други, споредни број, мање је важно ко га има или да ли ће компанија која га продаје бити хакована. Пошто је тај други телефонски број прави, а не само неки низ цифара, на њега можете да примате потребне поруке или позиве. С обзиром на то да је само споредан, можете да га се решите кад год желите и узмете неки други.

Како се долази до другог

Лоша вест је да морате да издвојите додатни новац, али не велики. Немогуће је добити сто посто бесплатан број мобилног телефона који може да шаље и прима SMS поруке и позиве (услуга Google Voice је углавном бесплатна за личну употребу, али променила је смернице за прослеђивање SMS-а 2021. године).

Добра вест је, међутим, да је сасвим једноставно узети други број телефона. Нарочито добра вест, ако сте у Сједињеним Државама, јесте да приликом куповине SIM картице не морате да покажете личну карту. Можете и готовином да купите припејд SIM картицу. Ако одржавате минимално стање на том броју у сваком тренутку неће вам се догодити да вам број искључе и доделе га неком другом. Ставите картицу у телефон када желите да је користите или је ставите у стари телефон који сте намеравали да рециклирате.

Ако желите да се мало више бавите високом технологијом, постоје бројне апликације које имају исту сврху. Једна таква апликација је Line2, која је доступна за iOS и Андроид, а омогућава вам да контролишете више телефонских бројева. Намењена је углавном предузећима која траже VoIP производе, али изузетно добро би функционисала као тајни број за сва ресетовања лозинки. У основном пакету, који износи 14,99 долара месечно, добијате локални број телефона, услугу преусмеравања позива и неограничене позиве и SMS-ове.

Већина људи се неће мучити да сваких шест месеци узима нови примарни телефонски број, а коришћење другог броја је прећутно признавање те стварности, али и много реалнији приступ проблему. Иако не решава основни проблем који је уткан у систем, а који телефонске бројеве веже за идентитет, други телефонски број је добра привремена мера. Право решење је у исправљању система, а до тада…

(Извор РАФ)

О аутору

Stanko

Оставите коментар