ZOV BUDUĆNOSTI

IMPLANTAT PROTIV BOLA

219 pregleda
Ilustracija

Biokompatibilan uređaj rastvorljiv u vodi, koji su konstruisali istraživači sa Univerziteta Nortvestern, osim što ciljano otklanja bol, trebalo bi da bude alternativa analgeticima i drugim lekovima protiv bolova koji izazivaju zavisnost.

Istraživači sa Univerziteta Nortvestern izradili su uređaj koji zvuči kao naučna fantastika – mali, mekan, fleksibilni implantat, prvi takve vrste koji se koristi za ciljano otklanjanje bolova, bez potrebe za upotrebom farmakoloških preparata i sam se razgrađuje.

Prema istraživačima, uređaj bi mogao biti veoma dragocen za pacijente koji se podvrgavaju hirurškim intervencijama ili amputaciji posle čega je neminovna upotreba analgetika. Hirurzi bi prilikom operacije mogli da implantiraju uređaj da upravljaju postoperativnim bolom pacijenata. U studiji koju su naučnici objavili u julskom izdanju časopisa Science opisan je dizajn uređaja i objašnjena njegova efikasnost na životinjskom modelu.

Debljine lista papira

Implantat koristi jednostavan koncept isparavanje. Sadrži tečno rashladnosredstvo koje se podstiče da isparava na određenoj lokaciji senzornog nerva. Uređaj funkcioniše tako što se nežno obavija oko nerava, kako bi pružio precizno i ciljano hlađenje. Ovo umrtvljuje nerve i blokira signale bola u mozgu.

„Iako su pojedini lekovi izuzetno efikasni, oni takođe izazivaju veliku zavisnost”, napominje Džon A. Rodžers sa Nortvesterna, koji je rukovodio timom koji je patentirao ovaj uređaj. „Kao inženjeri, motivisani smo idejom da lečimo bol bez lekova – na način da se mogu uključiti i isključiti po potrebi, uz kontrolu nad intenzitetom olakšanja. Naš implantat, kako pokazuju ispitivanja na životinjskim modelima, dokazuje da se ovaj efekat može proizvesti na programabilan način, direktno i lokalno na ciljane nerve, čak i one duboko u okolnim mekim tkivima.

Implantat koristi jednostavan koncept – isparavanje. Sadrži tečno rashladno sredstvo koje se podstiče da isparava na određenoj lokaciji senzornog nerva.Uređaj funkcioniše tako što se nežno obavija oko nerava, kako bi pružio precizno i ciljano hlađenje. Ovo umrtvljuje nerve i blokira signale bola u mozgu. Eksterna pumpa pomaže korisniku da daljinski aktivira uređaj i kontroliše njegov intenzitet. Kada uređaj više nije potreban, on se prirodno razgradi i apsorbuje u telu – „bez potrebe za hirurškim otklanjanjem.Debljine lista papira, mek, elastični uređaj za hlađenje nerava je idealan za lečenje osetljivih nerava.

Koautor studije dr Metju Mekjuan sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington u Sent Luisu rekao je da kako nervi postaju hladniji, signali koji putuju kroz njih postaju sporiji – na kraju potpuno prestaju.„Mi posebno ciljamo na periferne nerve, koji povezuju vaš mozak i kičmenu moždinu sa ostatkom vašeg tela. To su nervi koji prenose senzorne stimuluse, uključujući bol. Hlađenjem samo jednog ili dva ciljana nerva, možemo efikasno da preoblikujemo signale bola u određenom delu tela, rekao je on.

Uređaj sadrži male mikrofluidne kanale za izazivanje efekta hlađenja. Dok jedan kanal sadrži tečno rashladno sredstvo perfluorpentan (koji je već klinički odobren), drugi kanal sadrži suvi azot. Kada tečnost i gas teku u zajedničku komoru, dešava se reakcija koja uzrokuje da tečnost odmah ispari. Istovremeno, mali integrisani senzor prati temperaturu nerva kako bi se osiguralo da se ne zaledi, što bi moglo da oštetiti tkivo.„Praćenjem temperature na nervu, brzine protoka se mogu automatski podesiti kako bi se postavila tačka koja blokira bol na reverzibilan, bezbedan način. Rad koji je u toku nastoji da definiše kompletan set vremenskih i temperaturnih pragova ispod kojih proces ostaje potpuno reverzibilan, objasnio je Rodžers.

Ranije terapije hlađenja i blokatori nerava imaju ograničenja koja novi uređaj prevazilazi. Krioterapije, na primer, zahvataju velike površine tkiva, što može dovesti do neželjenih efekata. U ovom slučaju, radi se o malom uređaju širokom samo pet milimetara koji precizno cilja samo pogođene nerve i štedi okolno područje od nepotrebnog hlađenja.„Ne želimo da ohladimo i druge nerve ili tkiva koja nisu povezana sa nervom koji prenosi bolne stimuluse, naglašava Mekevan. „Želimo da blokiramo signale bola, a ne nerve koji kontrolišu motornu funkciju i omogućavaju vam da koristite ruku, na primer.

Sve komponente uređaja prirodno se apsorbuju u biofluide tela tokom nekoliko dana ili nedelja, bez potrebe za hirurškom ekstrakcijom.

(Izvro RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar