MEĐU IZMEĐU

IMUNOMETABOLIZAM?

173 pregleda

Metabolizam je način na koji proizvodimo energiju, a povezan je sa imunitetom. Nauka nam pokazuje da različite imunološke ćelije traže različite hranjive sastojke.Stručnjaci tvrde da različiti delovi vašeg imunološkog sistema žele različitu ishranu. Ako ih hranite na odgovarajući način, zdravlje će vam biti zahvalno.Kako tačno deluje imunometabolizam?

Imunometabolizam je jedan od aspekata šire priče u vezi sa imunitetom. Naučnici tvrde da se imunitet u širem smislu odnosi na pomlađivanje, ravnotežu i otpornost. Metabolizam je način na koji proizvodimo energiju, a povezan je s imunitetom.Kako je nauka pokazala različite imunološke ćelije traže različitu hranu. Neke se ćelije aktiviraju kada je u pitanju neposredna opasnost, bilo da je uganuće zgloba ili smrtonosni virus. Takve ćelije traže šećer kao brzo gorivo.

Ovo pretvaranje glukoze u gorivo je proces koji se naziva glikoliza. To je bitno u tom trenutku, ali nije dobro za duže staze. Kada takav proces aktiviraju pogrešne imunološke ćelije, to bio u principu značilo da ćete pre dobiti određenu upalu.S druge strane, pogledajte masnoće. Oksidacija masnih kiselina obezbeđuje gorivo imunološkim ćelijama osmišljenim da smire vaš imunološki sistem i smanje upalu.

Budući da imunometabolizam govori da različite imunološke ćelije preferiraju različite hranjive sastojke kao gorivo, što znači da vaša ishrana putem metabolizma može uticati na vaš imunološki sistem.Ako neke od vaših imunoloških ćelija preferiraju masnoću, a druge šećer, tada je ishrana važna.Hrana koju jedete igra značajnu ulogu u sposobnosti vašeg imunološkog sistema da se bori protiv infekcije.

Pretvaranje nutrijenata u energiju za vaše imunološke ćelije događa se u mitohondrijima, a opet, različiti nutrijenti utiču drugačije.Ako svoje mitohondrije hranite pravim fitonutrijentima, to će vam pomoći u rebalansu imuniteta. Potražite ključne flavonoide, poput rutina, kvercetina, diosmina, luteolina i hesperidina koji u imunološkom sistemu igraju važnu ulogu, piše Mind body green.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar