АТИНСКИ ТРГ

ИНДЕКСОВЦИ НАПРЕДОВАЛИ

Илустрација

Реч је, према оцени стручне јавности, о највећој корупционачкој афери у новијој српској историји („Индекс), и то не само у образовању, него уопште. Десет година доцније, јавност нема никакве официјелне информације о току суђења у смедеревском суду, односно не зна докле је суђење стигло, да ли ће и када да буде окончано, да ли је и колико предмета у том поступку, у међувремену, застарело…

 Проф. др Зоран Радовановић

Двадесетпрвог септембра сада већ подалеке 2009. године, у Вишем суду у Смедереву, почело је суђење оптуженима у афери „Индекс”, којом је обухваћено чак 86 особа. Међу којима је 23 професора и сарадника правних факултета у Kрагујевцу, Београду и Нишу, осумњичених да су до фебруара 2007, када су похапшени, годинама уназад продавали дипломе и испите. Реч је, према оцени стручне јавности, о највећој корупционачкој афери у новијој српској историји, и то не само у образовању, него уопште.

Десет година доцније, јавност нема никакве официјелне информације о току суђења у смедеревском суду, односно не зна докле је суђење стигло, да ли ће и када да буде окончано, да ли је и колико предмета у том поступку, у међувремену, застарело… Јавност све то не зна зато што Виши суд у Смедереву и његова председница Слађана Бојковић, која је и судећи судија у поступку „индексовцима”, у потпуности игноришу интересовање и питања те исте јавности у вези са судским поступком у афери „Индекс”.

Наш лист је, наиме, још 5. јула разговарао са председницом Вишег суда у Смедереву и судећим судијом у афери „Индекс” Слађаном Бојковић, желећи да од ње чује одговоре на речена питања. На сугестију судинице Бојковић, наш лист јој је истога дана мејлом доставио следећа питања: Kада је тачно почео судски поступак оптуженима у афер и „Индекс” и колико је особа њиме обухваћено?; Да ли је и, ако јесте, колико предмета у судском поступку застарело и на које оптужене се односи?; Зашто се суди колективно готово свим оптуженима у афери „Индекс”, односно зашто суђења нису одвојена, као што је то, примерице, колико је јавности познато, због болести, издвојен поступак, против професора Предрага Стојановића?; Да ли се у Вишем суду у Смедереву води поступак и против др Оливера Антића (некадашњег саветника бившег председника Србије Томислава Николића), др Боре Чејовића (дугогодишњег декана крагујевачког Правног факултета) и др Бранислава Марковића (оца функционерке ДС и СНС Јелене Триван) , који су били осумњичени у афери „Индекс”?; Да ли бисте, на крају, могли да процените када би поступак против оптужених у афери „Индекс” могао да буде окончан?

Никоме из афере „Индекс”, после изласка из затвора, ни длака с главе није зафалила. Сви који су желели вратили су се на факултет, на којем су убрзо потом и преузели власт, и на којем и данас воде главну реч

Одговори из Вишег суда у Смедереву већ два и по месеца путују према Kрагујевцу у који, по свему судећи, никада неће ни да стигну, као што нису стигла ни на адресе неких других редакција које су се, такође, интересовале за ток суђења оптуженима у афери „Индекс”. Наш лист ипак сазнаје да је у смедеревском суду прошле недеље почело изношење завршних речи тужилаца, да предстоји обраћање адвоката оптужених судском већу, те да би маратонски судски процес везан за аферу „Индекс” напокон могао да буде окончан до краја године. Да ли ће тако да буде, видеће се – ускоро, за два до три месеца.

Оно што је и широј јавности делимично познато јесте да је већина актера афере „Индекс”, без обзира на оптужнице за тешке злоупотребе и корупцију, након изласка из седмомесечног притвора, у којем с у били од фебруара до ране јесени 2007, напредовала, те да су, крајем минуле и у првој половини текуће деценије, у потпуности преузели власт на крагујевачком Правном факултету. Декан Правног факултета у том периоду био је „индексовац” др Предраг Стојановић који је за своје најближе сараднике именовао колеге из афере „Индекс”. У шумадијскокј академској заједници тада се јавно тврдило да је на Правном факултету у Kрагујевцу на власти „затворско братсво”.

Слично је и сада, пошто, према речима наших саговорника са Правног факултета, актуелни продекан за наставу у тој високошколској установи др Срђан Ђорђевић слови за „сиву еминенцију” тог факултета. Декан Правног факултета у време афере „Индекс” др Свето Пурић који је, 2007. такође провео седам месеци у истражном затвору, до скора је био продекан тог факултета за финансије. Недавно је поднео оставку на ту функцију из „моралних разлога”. Надлежни суд у Kрагујевцу у лето прошле године је, као што је наш лист већ и писао, др Пурићу забранио да прилази једној својој студенткињи, која га је оптужила за „сексуално узнемиравање”.

Професор Пурић и бивша помоћница министра просвете др Емилија Станковић, која је међу оптуженима за корупцију у афери „Индекс”, почетком наредног месеца одлазе у пензију, пошто је Сенат крагујевачког Универзитета недавно одбио њихов захтев да им буде продужен радни ангажман на Правном факултета. Почетком наредног месеца у пензију ће и „индексовац” др Божин Влашковић, који је, у међуветемну, постао члан Сената Универзитета у Kрагујевцу, а заједно са њиме у мировину ће и „индексовка” др Милена Петровић.

Од осумњиечних у афери „Индекс” аванзовао је и проф. др Иван Чукаловић који је изабран за судију Уставног суда Kосова, а није штетовала ни „индесковка” др Драгана Петровић која је уочи хапшења усликана како прима новац за продају испита, и која је, након изласка из истражног затвора, ангажована у београдском Институту за упоредно право. „Индексовац” др Ненад Ђурђевић већ дуже је ангажован у Министарсву за омладину и спорт. Професор Драган Батавељић и даље предаје на Правном факултету у Kрагујевцу.

Некадашњи (пре афере „Индекс”) декан крагујевачког Правног факулета др Бора Чејовић и професори Бранислав Марковић и Слободан Сворцан у пензији су већ годинама. Kривична дела застарела су професоркама Нади Тодоровић и Невенки Бачанин, која је, у међувремену, преминула. Преминуо је и професор Мирољуб Симић из Ниша. Бивши саветник председника Србије Томислава Николића, Оливер Антић, који је, поновимо, био међу оптуженима у афери „Индекс” у дипломатији је годинама уназад, и тренутно је амбасадор Србије у Републици Сао Томе и Принципе. Kривични поступак против Антића, према доступним информацијма – обустављен је.

Никоме из афере „Индекс”, после изласка из затвора, ни длака с главе није зафалила. Сви који су желели вратили су се на факултет, на којем су убрзо потом и преузели власт, и на којем и данас воде главну реч. Други су, пак, направили каријере на другој страни. Готово сви су напредовали, само је Правни факултет у Kрагујевцу ,који је ове године једва достигао уписну квоту од 235 буџетских бруцоша, назадовао, кажу наши саговорници на крагујевачком Универзитету.

(Извор Данас)

Илустрације (Данас)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар