TAKNUTO ĆAKNUTO

INSEKT GRANČICA

1.336 pregleda
Grančica na grančivci (Muzej insekata Zapadna Kina)

Svako bi se prevario: iako insekti po imenu, ovo stvorenje najviše liči na grančicu. Mršava i tanušna ženka dostiže, čak, 64 santimetara dužine! I ona je potomak pretka koji je bio najduži na svetu (62,4 santimetra) koji je pronađen pre tri godine u južnoj kineskoj provinciji Guangsi.

Postoji više od 3.000 poznatih vrsta
insekata u vidu štapova. Naučnici nisu,
čak, sigurni gde mnogi od njih žive.

Ispostavilo se da je to bila, zapravo, nepoznata vrsta, sada poznata po latinskom nazivu Phriganistria chinensis. Pripada porodici Phasmatidae, s nizom čudnih i divnih štapičastih insekata, uključujući mnoge najveće i najduže, piše IFL Scinece.

Glava izbliza  (Muzej insekata Zapadna Kina)

Otkrio ga je izvsni DžouLi u planini na 1.200 nadmorske visine kada se pojavio iz tamne senke u daljini, a ličio je na grančicu drveta. Imao je noge dugačke kao celo telo. Pre ovog primerka, najduži insekt insekt iznosio je 56,7 santimetra (Phobaeticus chani), pronađen 2008. godine, a sada je izložen u Prirodnjačkog muzeja u Londonu.

Postoji više od 3.000 poznatih vrsta insekata u vidu štapova. Naučnici nisu, čak, sigurni gde mnogi od njih žive. Razlog tome je, bez sumnje, što umeju veoma dobro da se prikriju u okolini. Preteča svih živeo je pre više od 126 miliona, čiji su ostaci iskopani u severoistočnoj Kini, jedan od najranijih uzoraka insekata koji su svojim izgledom oponašali biljku da bi preživeli.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar