MEĐU IZMEĐU

ISHRANA LEČI DEMENCIJU

521 pregleda
Getty Images

Jednostavan dodatak ishrani mogao bi smanjiti izglede za razvoj bolesti u starijem dobu.

Nova opsežna studija pokazala je da su kod osoba koje uzimaju suplemente vitamina D izgledi za razvoj demencije manji nego kod onih koje ih ne uzimaju, objavljeno je u stručnom časopisu Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.Istraživanjem koje su naučnici sproveli u Velikoj Britaniji i Kanadi obuhvaćeno je 12.400 učesnika, koji su prosečno imali 71 godinu. Ustanovljeno je da su svi na početku bili zdravi i da nisu patili od demencije.

Oko 4.600 ili 37 posto ih je kazalo da uzimaju suplemente vitamina D, što je uključivalo kombinaciju kalcijuma i vitamina D, kolekalciferola (vitamin D3) i ergokalciferola (D2).Deset godina od početka istraživanja demencija se razvila kod gotovo 2.670 učesnika.Od pacijenata s demencijom samo je 679 ili 25 odsto uzimalo dodatke vitamina D, a 75 posto ili 2.000 nije.Ustanovljeno je da je u grupi koja je uzimala dodatke vitamina D evidentirano 40 postotaka manje dijagnoza demencije u odnosu na ostatak ispitanika.

„Studija je pokazala da bi raniji početak uzimanja suplemenata vitamina D mogao biti posebno koristan jer bi sprečio kognitivno propadanje”, rekao je Zahinor Ismail, profesor na Univerzitetu u Kalgaryju i glavni autor studije.Zanimljivo je da je istraživanjem otkriveno kako su dodaci vitamina D više koristili određenim podgrupama: ženama, osobama s normalnim kognitivnim sposobnostima, za razliku od osoba kojima je odranije dijagnostifikovano blago kognitivno oštećenje i osobama koje nemaju gen APOE-e4.

Naučnici su objasnili da otprilike 40-65 procenata obolelih od demencije ima ovaj gen, a on je povezan s regulacijom metabolizma lipida i povećava rizik od razvoja bolesti. Veruju da se kod njih vitamin D apsorbuje iz creva, što potencijalno može negativno uticati na učinak dodataka ishrani.Sprečavanje razvoja demencije ili odgađanje od ključnog je značaja s obzirom na sve veći broj obolelih”, izjavio je Bajron Kris, neuronaučnik, koautor studije i predavač na Univerzitetu Ekseter. Veza s vitaminom D ukazuje na to da uzimanje pomenutih suplementa može biti vrlo korisno u prevenciji ili nastanku demencije.

U nekim zemljama, u kojima su u zimskim mesecima ljudi ređe izloženi sunčevoj svetlosti, preporučuje se uzimanje vitamina D, a jedini način da saznate da li vam on nedostaje jeste analiza krvi.Stručnjaci za ishranu ukazuju da se osobe koje žele da uzimaju suplemente vitamina D prethodno posavetuju s lekarom, s obzirom na to da uzimanje prevelike količine u nekim slučajevima može rezultirati zatvorom, mučninom, povraćanjem, dezorijentisanošću i mišićnim grčevima.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar