MEĐU IZMEĐU

ISKOČI IZ SVOJE KOŽE

883 pregleda
Gušter geko

Kada se ljudima neko ili nešto popne na vrh glave, kažu da bi od muke mogli „iskočiti iz vlastite kože”. Naravno, u prenesenom značenju. Ali novootkrivena vrsta guštera to doslovno učini da bi spasila goli život.

U naučnom časopisu „Pir džornal” nemački istraživači su predstavili nedavno pronađenu vrstu gmizavca koji od svake opasnosti pobegne tako što se izvuče iz vlastite kože.

Gušter (Geckolepis megalepis)
skida svoje ljuske i kožu poput
jakne kada se suoči s pretnjom.

Preživljavanje u prirodi nije nimalo jednostavno, ali pomenuti macaklin ili geko je razradio domišljati zahvat koji mu pomaže da se izmigolji iz čvrstog stiska grabljivaca.

Ispod ljuski neobičnog stvorenja
otkriva se prozirno ružičasto
meso, kroz koje mu se, čak, vide
kičma i krvne žile.

Gušter (Geckolepis megalepis), naime, skida svoje ljuske i kožu poput jakne kada se suoči s pretnjom. I to za ovu životinjicu nije bolno, jer se posle nekoliko sedmica i ljuske i koža obnove bez ikakvih ožiljaka, ali s drugačjim uzorkom.

Ispod ljuski neobičnog stvorenja otkriva se prozirno ružičasto meso, kroz koje mu se, čak, vide kičma i krvne žile. Izgleda kao riba dok ga ne ugrabite, a onda se preobrati u gola pileća prsa, objašnjava Mark Šerc sa Univerziteta Ludvig Maksimilijan u Minhenu.

Njegove ljuske su, inače, najveće od ma koje poznate vrste macaklina ili gekoa, pojedine zauzimaju do osam odsto površine tela. Labavo su pričvršćene, sa unapred određenim rupicama (perforacije) na koži.

Pomislili biste da su, donekle, zaštita, ali su zapravo mamac koji blokira zube ili kandže bilo kog grabljivca koji ga pokuša pojesti. Zapnu čeljustima ili kandžama, omogućujući tako golom gušteru da pobegne.

Novi gušter iz Nacionalnog parka Ankarana na severu Madagaskara je prvi koji je otkriven u poslednjih 75 godina.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar