MEĐU IZMEĐU

ISPOD LEDA TEČE REKA

199 pregleda
Shutterstock

Ispod antarktičkog lednika otkriven vodeni tok dugačak 460 kilometara! Zašto ovo otkriće brine naučnike?

Istraživanja iz vazduha otkrila su rečni sistem dugačak 460 kilometara, koji se sliva u Vedelovo more. I pored toga što je ova reka duža od Temze, činjenica koja najviše privlači pažnju naučnika jeste da ona isušuje područke veličine Francuske i Nemačke.Kada smo pre nekoliko decenija prvi put otkrili jezera ispod antarktičkog leda, mislili smo da su ona izolovane pojave”, kaže koautor studije Martin Sigert, glaciolog iz Instituta Grantem na Imperijal koledžu u Londonu. Sada počinjemo da shvatamo da dole postoje međusobno povezane ogromne rečne mreže.”

Rečni sistem se nalazi ispod četiri ledena pokrivača, koji su podložni nestabilnosti ako se njihove granice povuku u unutrašnjost. A sama reka koja izbija ispod leda u Vedelovo more ima potencijal da pojede pokrivač odozdo. Prema nekim procenama ta vrsta destabilizacije mogla bi da dovede do bržeg povlačenja leda i do njegovog stanjivanja i lomljenja.

„Iz satelitskih merenja znamo koji regioni Antarktika gube led i koliko, ali ne znamo nužno i zašto”, rekla je koautorka studije Kristin Dou, glacijalni hidrolog sa Univerziteta Vaterlu. Ovo otkriće je možda karika koja nedostaje u našim modelima.”Istraživači objašnjavaju da, iako površina Antartika ostaje uglavnom zamrznuta tokom leta, u slučaju da se dovoljno zagreje i počne da se topi najverovatnije da će veća količina vode stići do dna ledenog pokrivača kroz pukotine. Ovo bi zauzvrat izazvalo još više topljenja. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Geoscience.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar